Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Πέριξ των 790 μονάδων κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την πλάγια κίνηση της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ αναμένει και τη λήξη των παραγώγων το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 790,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.889,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,68% στις 508,94 μονάδες.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

Αν και από την αρχή της εβδομάδας το ΧΑ κινείται θετικά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι είναι εμφανής μια μικρή κόπωση και η μείωση των συναλλακτικών ρυθμών μετά από την έντονα ανοδική κίνηση. Μάλιστα σήμερα αναμένεται και το κλείσιμο των παραγώγων (triple witching), με τις κινήσεις να προσδίδουν κάποια νευρικότητα.

Όπως επισημαίνει και ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, η εξαέρωση της αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων, κρίνεται απαραίτητη για την συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων που θα οδηγήσουν στην έγκυρη υπέρβαση των 800 μονάδων στο γενικό δείκτη και των 1.930 στον FTSE 25. Και μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, μεσομακροπρόθεσμα η τάση παραμένει ανοδική και δεν απειλείται, αλλά η αγορά χρειάζεται χρόνο, για να χωνέψει τα νέα επίπεδα. Έτσι, πιθανή διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50 και 200 ημερών, σηματοδοτούν τους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν προσεγγιστεί σημαντικές αντιστάσεις τόσο σε Δείκτες όσο και σε επιμέρους μετοχές, θα χρειαστούν νέοι καταλύτες, αλλά και αυξημένοι όγκοι, για να τροφοδοτηθεί η συνέχεια της ανοδικής κίνησης.

Το εύρος του ανοδικού καναλιού συνεχίζει να οριοθετείται μεταξύ των 820-720 μονάδων στον ΓΔ και 1930-1680 μονάδων για το δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το γεγονός ότι μετά από καιρό ο τασικός δείκτης MACD έχει δώσει πωλητικό σήμα, τόσο στο ΓΔ όσο και στο FTSE, ενισχύει την υποψίες ότι μια διορθωτική κίνηση είναι “προ των πυλών”. Εμφάνιση και αρνητικών αποκλίσεων τις επόμενες μέρες, θα αυξήσει τις τεχνικές πιθανότητες, καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ διορθώνει κατά 1,22%, με τις Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Σαράντη, Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Φουρλής, Πειραιώς, Aegean και Λάμδα να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες.

Χωρίς μεταβολή κινούνται οι Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν κέρδη 1,08% και 1,36% αντίστοιχα.