Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή εν μέσω των απαισιόδοξων δηλώσεων από Ευρωπαίους και Βρετανούς πολιτικούς παράγοντες για τις πιθανότητες επίτευξης της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε μια “σοβαρή κατάσταση” και μια συμφωνία δεν είναι πιθανή εκτός και εάν η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να αλλάξει την στάση της στο θέμα της αλιείας.

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνία είναι “πολύ δύσκολη” μέσα στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,2% στις 396,49 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,15% στις 13.646,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 0,2% στις 5.537,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,1% στις 6.559,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 036%.

Από το μέτωπο των εμβολίων, μια συμβουλευτική ομάδα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό για έκτακτη χρήση, σε ένα σημαντικό βήμα για τη διανομή του δεύτερου εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 στις ΗΠΑ, μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις διαπραγματεύσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Οι συζητήσεις φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο μετά το αδιέξοδο των προηγούμενων μηνών, με τους νομοθέτες να αναφέρουν ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία για ένα πακέτο τόνωσης αξίας κοντά στα $900 δισ.