Τουρκία – Τσαβούσογλου: Δεν θα κάνουμε πίσω για τους S-400

Λανθασμένη νομικά και πολιτικά χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την απόφαση της Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, κάνοντας εκ νέου λόγο για επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Kanal 24, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και προανήγγειλε τη λήψη αντίστοιχων μέτρων από πλευράς Τουρκίας, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στην Τουρκία.

Όπως είπε, η αγορά των ρωσικών S-400 είναι προγενέστερη του νόμου CAATSA (βάσει του οποίου επιβλήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις) και υποστήριξε ότι η νομοθεσία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον μπορούν να ομαλοποιηθούν εάν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις τουρκικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη Συρία.

Σε παρόμοια εκτίμηση προέβη και για τις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, τονίζοντας ότι το Παρίσι πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στην Άγκυρα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στη Συρία.