Προσφυγικό: Στη Γερμανία 1.024 ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι οικογένειές τους

«Επισφραγίζεται το αίσιο τέλος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας» δήλωσε ο  Γιώργος Κουμουτσάκος – Συνολικά έχουν αναχωρήσει για Γερμανία περισσότερα από 1.500 άτομα και αναμένονται άλλα 1.260

Αναχώρησε σήμερα ομάδα 86 αιτούντων άσυλο, στην πλειονότητα τους από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με προορισμό το Αννόβερο της Γερμανίας. Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε, παρά την πανδημία, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1.024 αιτούντων άσυλο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.

Συνολικά έχουν ήδη αναχωρήσει για Γερμανία, περισσότερα από 1.500 άτομα. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να αναχωρήσουν επιπλέον 1.260 άτομα -κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Νωρίτερα το πρωί σήμερα, είχαν αναχωρήσει επίσης 11 ασυνόδευτοι ανήλικοι, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Παρόντες στο αεροδρόμιο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η επιτετραμμένη της γερμανικής πρεσβείας Heike Dettmann και η Βελγίδα πρέσβης Francoise Gustin.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κοινή δήλωση Ελλάδας – Γερμανίας

Η εθελοντική μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους, ήταν ένα μακρόπνοο πρόγραμμα.

Ο βασικός στόχος του, ήταν να δώσει τη δυνατότητα σε οικογένειες – που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας, να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία, όπου θα είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στο τέλος Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα, με το συνολικό αριθμό ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί να ανέρχεται σε 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 είναι ανήλικα.

«Κάθε περίπτωση ήταν μοναδική και ιδιαίτερη. Παρά τις προκλήσεις, ακολουθήσαμε σε όλες τις περιπτώσεις εξατομικευμένη προσέγγιση, που διασφαλίζει όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια, τις αρχές και τους κανόνες σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Μετά τον εντοπισμό των οικογενειών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου, οι ελληνικές αρχές διασφάλισαν την μεταφορά τους στην ενδοχώρα, με σκοπό να περάσουν από όλα τα απαραίτητα στάδια, πριν την αναχώρηση τους. Αυτό απαιτούσε διαφορετικές διοικητικές διαδικασίες και ιατρικές εξετάσεις, για κάθε μέλος της οικογένειας, χωριστά. Όταν ολοκληρώνονταν αυτές οι διαδικασίες, όσοι είχαν επιλεγεί για μετεγκατάσταση μπορούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η πανδημία ήταν ένα βασικό εμπόδιο. Προκάλεσε καθυστερήσεις στις διαδικασίες και αύξησε τον κίνδυνο, τόσο για όσους εντάσσονταν στο πρόγραμμα όσο και για τους εργαζόμενους, που δούλευαν νυχθημερόν προκειμένου να υλοποιηθεί. Όλα τα ανωτέρω, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν και να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων σε μόλις 5 μήνες, χωρίς την στενή συνεργασία και τη συνεχή επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πράγματι, η συνεργασία αυτή, διαμόρφωσε στενούς δεσμούς αλληλεγγύης και κατανόησης που αντανακλούν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Η Γερμανία αναγνωρίζει τις συστηματικές προσπάθειες της Ελλάδας, ως κράτους μέλους πρώτης γραμμής της ΕΕ, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη συνεχή πρόκληση από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα ευχαριστεί τη Γερμανία για την διαρκή και ουσιαστική βοήθειά της που αποτελεί παράδειγμα στήριξης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Η σημερινή κοινή δήλωση Ελλάδας-Γερμανίας επισφραγίζει το αίσιο τέλος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς αφορά παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνολικά, 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 παιδιά, αναχώρησαν από την Ελλάδα για τη Γερμανία, δύο χώρες-εταίροι που συνεργάστηκαν άψογα υλοποιώντας στην πράξη την αρχή της αλληλεγγύης. Το γεγονός ότι αυτό επετεύχθη παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνει την επιτυχία του προγράμματος και τη συνεργασία Ελλάδας Γερμανίας ακόμη πιο αξιοσημείωτη.»