(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Μέχρι και 800 λιγότεροι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο από το νέο σύστημα εισαγωγής – Στο «κόκκινο» για πολλούς που εγκαταλείπουν στο 2ο έτος – Αποκαλυπτικός ο πρύτανης Χρ.Μπούρας στον ΣΚΑΪ 89,4

Mε έναν πρόχειρο υπολογισμό  οι εισακτέοι στα ΑΕΙ με το νέο σύστημα εισαγωγής θα είναι τουλάχιστον 5.000 λιγότεροι και 600 με 800 στο Πανεπιστήμιο Πάτρας , είπε στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4 ο πρύτανης  Χρήστος Μπούρας σε συνέχεια των προτάσεων της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τις αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που κατέθεσε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της συνόδου των πρυτάνεων.
Επίσης έθεσε ζήτημα αλλαγής της δομής αλλά και εισαγωγής σε τμήματα αφού τώρα σε πολλά από αυτά πολλοί φοιτητές που εισάγονται εγκαταλείπουν στο 2ο ετος.

Οι αλλαγές που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και θα προωθηθούν σύντομα, προς ψήφιση, στη Βουλή, προβλέπουν δύο μηχανογραφικά δελτία και ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Ειδικότερα:
>Το πρώτο Μηχανογραφικό θα το συμπληρώνουν όλοι οι υποψήφιοι, χωρίς να εξαιρείται κανείς, αλλά σε περιορισμένο αριθμό τμημάτων επιλογής, 10 έως 15 από το ίδιο Επιστημονικό Πεδίο.
> Παράλληλα θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Για παράδειγμα το τμήμα Φιλοσοφικής θα βάλει ως βάση εισαγωγής ένα ποσοστό επί του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
>Οταν βγουν τα αποτελέσματα, αμέσως θα κληθούν να συμπληρώσουν δεύτερο μηχανογραφικό για τις θέσεις που έχουν μείνει κενές, μόνο οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν σε καμία Σχολή.
>Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι σήμερα μόνο το 57% των υποψηφίων εισάγονταν σε τμήμα των πέντε πρώτων επιλογών.
Οπως ανέλυσε η κ. Κεραμέως το σύστημα αυτό επιτυγχάνει τα εξής:
Ενθαρρύνει τους υποψηφίους να κάνουν συνειδητές επιλογές.
Μειώνει τον αριθμό των επιτυχόντων σε τυχαίες και μη επιθυμητές σχολές.
Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες οι υποψήφιοι να εισάγονται στα τμήματα που πραγματικά επιθυμούν να φοιτήσουν.
Μειώνει τη ανάγκη μετεγγραφών.
Μειώνει το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών στα τμήματα εισαγωγής.
Αναβαθμίζει την ποιότητα σπουδών.
«Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις της υπουργού» επισημαίνει ο κ. Μπούρας και προσθέτει:
«Από κει και πέρα, ελπίζω να σταθούμε αντάξιοι των ευθυνών μας διότι θα έχουμε κι εμείς λόγο σε αυτό ορίζοντας τη βάση εισαγωγής και στο θέμα αυτό θα πρέπει να φερθούμε με γενναία ωριμότητα».