Η Τουρκία άρχισε να ανακοινώνει τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού για να πάρει πιο γρήγορα εμβόλια!

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει επικριθεί για την απόκρυψη της πραγματικής κλίμακας της πανδημίας κορανοϊού, αναγκάστηκε να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων στην Τουρκία προκειμένου να είναι σε θέση να αποκτήσει περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με αξιωματούχο από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στη Δημόσια Υγεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες (SES) της Τουρκίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

Ο επικεφαλής του επαρχιακού υποκαταστήματος του SES, Şiyar Güldiken δήλωσε ότι ενώ ο αριθμός των λοιμώξεων κορονοϊού στην Τουρκία ήταν στο παρελθόν περίπου 500.000, τώρα ανέρχεται στα 1,7 εκατομμύρια αφότου το υπουργείο, στα τέλη Νοεμβρίου, ξεκίνησε να ανακοινώνει τον αριθμό όλων των ανθρώπων που είχαν θετικά αποτελέσματα στα τεστ κορονοϊού, εν μέσω πανεθνικής απαίτησης για περισσότερη διαφάνεια

Από τον Ιούλιο έως τα τέλη Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση δημοσιοποιούσε μόνο τον σχετικά μικρό αριθμό “ασθενών” με συμπτώματα COVID-19.

Η αναφορά όλων των περιπτώσεων στην Τουρκία, που αριθμούν περίπου 30.000 ημερησίως, οδήγησε τη χώρα να μεταπηδήσει από μια από τις λιγότερο επηρεασμένες χώρες στην έκτη πιο πληγείσα στον κόσμο.

“Αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια COVID-19 θα διανεμηθούν σε χώρες ανάλογα με τον αριθμό των μολύνσεών τους, το υπουργείο άρχισε να αναφέρει όλες τις περιπτώσεις. Αν δεν είχε, δεν θα μπορούσε να πάρει αρκετά εμβόλια. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα – γι ‘αυτό άρχισε να παρέχει τους πραγματικούς αριθμούς”, δήλωσε ο Güldiken.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι πρόκειται να δώσει προτεραιότητα σε χώρες σύμφωνα με το “πρόγραμμα δίκαιης κατανομής”, που σημαίνει ότι χώρες με μεγαλύτερη απειλή από COVID-19 στο σύστημα υγείας τους θα είναι οι πρώτες στη σειρά ως μέρος του COVAX.

Ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να εμβολιάζουν άτομα με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου COVID-19 από την κινεζική Sinovac Biotech, τα οποία θα παραδοθούν τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Πέτρος Κράνιας