Υπόθεση Ναβάλνι: Απορρίπτει η Μόσχα τη δημοσιογραφική έρευνα για τη δηλητηρίαση

«Διασκεδαστικό ανάγνωσμα»,  χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, η Ρωσία

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα ευρήματα μιας κοινής δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία αποκαλύπτει την ταυτότητα των Ρώσων πρακτόρων που βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς την ως «διασκεδαστικό ανάγνωσμα».

«Έχουμε πλέον συνηθίσει στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες εξαπολύουν νέες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας στα μέσα ενημέρωσης, που αφορούν είτε χάκερς είτε αποκαλύψεις σχετικά με τη διπλή ή ακόμη και την τριπλή δηλητηρίαση του Ναβάλνι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν, προσθέτοντας ότι είναι «διασκεδαστικό να διαβάζει κανείς τέτοιου είδους ειδησεογραφικά θέματα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης «ζημιογόνες» τις προσπάθειες της Δύσης να κατηγορήσει την Μόσχα ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση.

Ο Ναβάλνι είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η υπόθεση της δηλητηρίασής του αποδείχθηκε μετά από κοινή έρευνα των μέσων ενημέρωσης, η οποία ταυτοποίησε μια ομάδα δολοφόνων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), οι οποίοι τον παρακολουθούσαν επί χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πράκτορες της FSB «που έχουν ειδικευθεί σε χημικά όπλα, στη χημεία και την ιατρική» είχαν ακολουθήσει μυστικά τον Ναβάλνι στα ταξίδια που έκανε στην Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερες από 37 φορές.

Τη δημοσιογραφική έρευνα πραγματοποίησαν οι ιστότοποι ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και The Insider σε συνεργασία με το CNN και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα οποιαδήποτε υπόδειξη ότι οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, έναν από τους σημαντικότερους επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι κατέρρευσε στις 20 Αυγούστου κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Δύο ημέρες αργότερα, ο 44χρονος μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου για θεραπεία. Σύμφωνα με τις βιοχημικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok.