(Ξανά)φοβήθηκε τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Και τρίτη προσπάθεια διάσπασης των 800 μονάδων που δεν στέφθηκε με επιτυχία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης κινήθηκε έντονα ανοδικά, το κλείσιμο ήταν κοντά στα χαμηλά ημέρας και πάλι πέριξ των 790 μονάδων, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 792,31 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 790,66 μονάδων (+0,42%) και 802,70 μονάδων (+1,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 131,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 56,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια.

(Ξανά)φοβήθηκε τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,86%, στις 1.899,94 μονάδες, ενώ στο +0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.076,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 517,23 μονάδες.

Μέχρι τις 16:30 περίπου η αγορά έδειχνε να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση της αντίστασης των 800-805 μονάδων, αλλά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης βρέθηκε αντιμέτωπη με τη βουτιά της Πειραιώς και την πτώση επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας. Ήταν η τρίτη προσπάθεια του ΧΑ να υπερκεράσει την αντίσταση, αλλά το στοπ των πωλητών ήταν ισχυρότερο, καθώς κατεύθυναν τις εντολές τους σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

Εκτός όμως από την αντίσταση των 800-805 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η διάσπαση της οποίας θα άνοιγε το δρόμο προς τις 820, τις 860 και εν τέλει προς τον στόχο των 880 μονάδων, και ο τραπεζικός δείκτης σήμερα αναδιπλώθηκε μετά την δοκιμαστική διάσπαση της αντίστασης των 520-530 μονάδων. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει μια αναδίπλωση και του Γενικού Δείκτη, με την πρώτη στήριξη να βρίσκεται στις 770-760 μονάδες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι στηρίξεις από άλλους κλάδους είναι αμελητέες, με την αγορά να μην στερείται στηριγμάτων για μια αποφασιστική διάσπαση. Η αίσθηση που αποκομίζουν άλλωστε οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι αργά ή γρήγορα ο Γενικός Δείκτης θα κάνει την ανοδική διαφυγή, καθώς η συγκέντρωση δυνάμεων πέριξ των επιπέδων μαρτυρά ότι μόλις ολοκληρωθεί η εσωτερική διόρθωση των τίτλων, η ρευστότητα που θα έχει εξασφαλιστεί θα εισέλθει εκ νέου στο ταμπλό και αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι μετά από την εκρηκτική ανάκαμψη του τελευταίου ενάμιση μήνα, τόσο τα κέρδη όσο και οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια ανόδου λειτουργούν ανασταλτικά για πολλά χαρτοφυλάκια να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Ένα ρίσκο βέβαια πολύ σχετικό, ειδικά για εκείνα που επί επτά και πλέον μήνες λειτουργούσαν σε ένα στενό χρονικό ορίζοντα και τώρα βλέπουν την αγορά ως μέρος μιας μεγάλης εικόνας, στην οποία η ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας είναι εμφανής στους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.

Έτσι, το διακύβευμα αυτές τις ημέρες είναι πού θα κλείσει η αγορά το έτος. Θα προτιμήσει να αφομοιώσει τα επίπεδα ή να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα της πτώσης του 2020; Μέχρι στιγμής ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 14% από τα επίπεδα που άρχισε το έτος, ενώ η υστέρηση του τραπεζικού ξεπερνά το 42%. Με 10, μαζί με τη σημερινή, συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα για να κλείσει η ψαλίδα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ισχυρές ανοδικές δυνάμεις που να έχουν μάλιστα και διάρκεια.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ με το +4,99% ξεχώρισε σήμερα, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank να τον “πλαισιώνουν” με +3,54% και +3,24% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Eurobank και Σαράντη και άνω του 1% σε Φουρλή, Jumbo και Titan.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Εθνική, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Βιοχάλκο, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες για τον Μυτιληναίο και τη Motor Oil, ενώ η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%. Η Πειραιώς έκλεισε με βουτιά 5,08%.