ΗΠΑ: Ορισμένες δόσεις του εμβολίου της Pfizer επιστράφηκαν γιατί ήταν “πολύ πιο κρύες”

Ορισμένες από τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech που ήταν προς παράδοση στις ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα στάλθηκαν πίσω στη φαρμακευτική εταιρεία επειδή ήταν πολύ πιο κρύες από ό,τι προβλέπεται.

Ο στρατηγός Gustave Perna, που είναι επικεφαλής του προγράμματος Operation Warp Speed, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ότι δύο “δίσκοι” φιαλιδίων του εμβολίου που εστάλησαν σε δύο σημεία εμβολιασμού στην Καλιφόρνια είχαν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη θερμοκρασία. Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο συνέβη και με δύο “δίσκους” που έφτασαν σε ένα σημείο εμβολιασμού στην Αλαμπάμα.

Κάθε ένας από τους τέσσερις δίσκους θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού 975 ανθρώπων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Perna στους συγκεκριμένους “δίσκους” η θερμοκρασία είναι κατέβει στους -92 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Perna, η Pfizer, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ερευνούν αν το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν φτάσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι “δίσκοι” που εντοπίστηκαν εστάλησαν άμεσα πίσω στη φαρμακευτική εταιρεία.

Από τη μεριά της η Pfizer δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Bloomberg για να σχολιάσει το περιστατικό.

Εν τω μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα έχουν ήδη διανεμηθεί περίπου 2,9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε όλη την αμερικανική επικράτεια, ενώ αναμένονται άλλες 886 παραδόσεις μέχρι και την Πέμπτη. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η διανομή επιπλέον 2 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer την επόμενη εβδομάδα, αλλά και 5,9 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna, εφόσον βέβαια λάβει άδεια από τον FDA.