“Στάση” πέριξ των 790 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ήπια πτωτικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να περιορίσει “εσωτερικά” τις διορθώσεις των περισσοτέρων τίτλων του, λαμβάνοντας ισχυρές στηρίξεις από μερίδα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και από τις μετοχές του Ελλάκτωρα και της Aegean.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 787,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 781,41 μονάδων (-0,84%) και 791,84 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

"Στάση" πέριξ των 790 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,10%, στις 1.883,79 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.072,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 509,95 μονάδες.

Με εσωτερική διόρθωση διαχειρίζεται η αγορά την αποφόρτιση των ταλαντωτών της μετά από την εντυπωσιακή άνοδο των έξι εβδομάδων, συντηρώντας τον Γενικό Δείκτη στο εύρος πέριξ των 790 μονάδων και δείχνοντας ότι μαζεύει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει με καλύτερες προϋποθέσεις την αντίσταση των 800 μονάδων. Μια αντίσταση που ήδη έχει βάλει στοπ στην ανοδική πορεία δύο φορές, δείχνοντας ότι θα απαιτήσει κεφάλαια για να διασπαστεί.

Ένα ακόμη στοιχείο που φάνηκε σήμερα είναι η στήριξη που έλαβε η αγορά από μερίδα του τραπεζικού κλάδου, επιβεβαιώνοντας τον ετεροχρονισμό που υπάρχει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, αλλά και τη σημαντικότητα των μετοχών αυτών στη συνολική εικόνα. Όσο ο κλάδος έβλεπε τα ιστορικά του χαμηλά τους μήνες της εσωστρέφειας, ο Γενικός Δείκτης προσπαθούσε να κρατήσει τις 600 μονάδες και όταν αυτός αποφάσισε να “διορθώσει” τις υπερβολές της πίεσης, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλά 9μήνου. Και είναι αυτός που κρατά το ΓΔ την ώρα της διόρθωσης των περισσότερων τίτλων του.

Και η πορεία διαγράφεται θετική, αν λάβει κανείς υπόψιν και το σχόλιο της Alpha Finance, η οποία βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέφουν στην οδό της ομαλοποίησης την οποία και διέκοψε η πανδημία. Όπως επισημαίνει, μετά από σημαντική πίεση, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα ισχυρά κέρδη λόγω της αντίληψης που πλέον κυριαρχεί στην αγορά ότι “τα χειρότερα είναι πλέον πίσω”, της ροής θετικών ειδήσεων γύρω από τα εμβόλια, της πεποίθησης ότι οποιοσδήποτε σχηματισμός νέων NPEs πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμος καθώς και των ροών που απολαμβάνουν οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες και ανήκει το Χ.Α.

Βέβαια, πέραν του τραπεζικού κλάδου, η Λ. Αθηνών δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η χώρα θα λάβει τη νέα χρονιά περί τα 10,1 δισ., τα οποία έχουν στην πλειοψηφία τους γνωστούς αποδέκτες. Γι’ αυτό και προσπαθεί να λύσει το παζλ των κλάδων που θα ωφεληθούν από τα κεφάλαια αυτά, με τις τοποθετήσεις πλέον να αποκτούν διαφορετική “ποιότητα” σε σχέση με τις αθρόες αγορές που παρατηρήθηκαν στις εβδομάδες που προηγήθηκαν. Ήδη άλλωστε βλέπουμε ισχυρές μετοχικές μεταβολές, όπως δείχνει και η κινητικότητα των προσυμφωνημένων πράξεων στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες, που μαρτυρούν τις τοποθετήσεις ισχυρών funds στους τίτλους.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή με το -3,27% επηρέασε το τελικό πρόσημο της αγοράς, όπως και η ΕΧΑΕ με το -2,13% που σημείωσε. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, Σαράντη, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Titan και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, το άλμα του +6,19% του Ελλάκτωρα και του 4,15% της Aegean προσέφεραν στηρίξεις στην αγορά, με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί με +2,14%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Εθνική και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή η Jumbo.