«Καμπανάκι» ΕΟΦ για ψεύτικα εμβόλια

Την προσοχή των πολιτών για ψευδεπίγραφα εμβόλια για την COVID-19, που ενδεχομένως να προωθήσουν παράνομα κυκλώματα και στη χώρα μας, εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε προειδοποίηση της Interpol, η οποία έχει διαπιστώσει ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων.

Οπως αναφέρει, «σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά και σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν “νωρίτερα” εμβόλια ή “ασφαλέστερα” και πιο “αποτελεσματικά” φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ καλεί όλους να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό «οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστικής αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19 εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας». Και υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω Διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη ζωή αυτού που θα τα χρησιμοποιήσει.