Άμυνα στους πωλητές “παίζει” το Χρηματιστήριο Αθηνών

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Επιλεγμένα στηρίγματα βρίσκει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να επιτρέψει τη διόρθωση της πλειονότητας των τίτλων του, χωρίς όμως να χάσει το εύρος των 780-790 μονάδων, στο οποίο κινείται από τις πρώτες ώρες.

Άμυνα στους πωλητές "παίζει" το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,39% στις 784,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,84 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.876,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,14% στις 504,31 μονάδες.

Αν και η πλειονότητα των τίτλων είναι σε αρνητικά εδάφη, η αγορά καταφέρνει να ελέγχει την πτώση της, στηριζόμενη σε επιλεγμένους τίτλους. Βέβαια, η νευρικότητα δεν λείπει, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά, σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, επίπεδα, με τα χαρτοφυλάκια να προσπαθούν να κάνουν τις διορθωτικές κινήσεις μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

Αν και δεν έχουν λείψει οι διορθώσεις τίτλων καθόλη της διάρκεια της ανοδικής περιόδου που έφερε τον Γενικό Δείκτη από τις 550 μονάδες στις 800, η αγορά χρειάζεται μια στάση για να μπορέσει να αφομοιώσει τα επίπεδα που στερήθηκε πριν από 9 μήνες και πλέον.

Και όσο αυτή η “στάση” πραγματοποιείται χωρίς μεγάλες απώλειες, τόσο τα σήματα που δίδει το ταμπλό είναι ενθαρρυντικά. Άλλωστε, η έντονα ανοδική πορεία δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί εσσαεί, με τα χαρτοφυλάκια να πρέπει επαναδιαμορφώσουν τις στρατηγικές τους, ενθυλακώνοντας και τα κέρδη τους.

Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουν στη Λ. Αθηνών, η χώρα θα λάβει τη νέα χρονιά περί τα 10,1 δισ., τα οποία έχουν στην πλειοψηφία τους γνωστούς αποδέκτες. Και η αγορά προσπαθεί να λύσει το παζλ των κλάδων που θα ωφεληθούν από τα κεφάλαια αυτά, με τις τοποθετήσεις πλέον να αποκτούν διαφορετική “ποιότητα” σε σχέση με αυτό που παρατηρήθηκε στις έξι εβδομάδες που προηγήθηκαν.

Όπως άλλωστε είχε τονιστεί από τη στήλη, η περίοδος της μεγάλης ανάκαμψης του ΧΑ από τις αρχές Νοεμβρίου, έδειχνε, κατά μερικούς αναλυτές, ότι ήταν η “διόρθωση” των υπερβολών της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Το ΧΑ πέρασε επτά μήνες σκληρής εσωστρέφειας και πολύ χαμηλών συναλλαγών, δύο χαρακτηριστικά που όπως αποδείχθηκε και από τα αποτελέσματα 9μήνου “αδικούσε” πολλές εισηγμένες που έδειξαν να αντέχουν του υγειονομικού σοκ.

Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Titan, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Φουρλής, Σαράντης, ΟΤΕ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Χωρίς μεταβολή είναι η Εθνική, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν οι Μυτιληναίος και Λάμδα. Η Alpha Bank και η Aegean σημειώνουν κέρδη 1,04% και 1,78% αντίστοιχα, με τον Ελλάκτωρ να κερδίζει 5,37%.