Πρόγραμμα στήριξης για τους εμπόρους και νέο αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην Περιφέρεια

Να μην ξαναζήσει η Ελλάδα κάθε είδους Ολοκαύτωμα, με ευθύνη των ίδιων πάλι πρωταγωνιστών, τόνισε ο Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, στην αρχή της ομιλίας του κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, με αφορμή τα 77 χρόνια από τη Σφαγή των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου το 1943. Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής έκανε σαφές πως εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής  η προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων βρίσκεται επίσης πάνω από όλα, ειδικά σε μια εποχή όπου ο εξ ανατολών επικίνδυνος εχθρός βρίσκει ευήκοα ώτα στην γερμανική κυβέρνηση

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού που θέτει προτεραιότητες για την εθνική οικονομία του 2021 και κινείται σε δύο επίπεδα:  πρώτον, την ανάγκη τόνωσης και στήριξης της πραγματικής οικονομίας και σε δεύτερο επίπεδο, αφορά την μετά Covid εποχή που θα είναι μια εποχή ισχυρής ανάκαμψης, αλλά και νέας σκληρής προσπάθειας για ουσιαστική ανάταξη της εθνικής οικονομίας, ανάταξης της εθνικής παραγωγής, με την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.

 

Ο κ. Κατσανιώτης  αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, μετά και το δεύτερο lockdown, ο οποίος δεσμεύτηκε για κινήσεις στήριξης τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά από το βήμα της Ολομέλειας πως  “περισσότερο σκέφτομαι τους ιδιοκτήτες των μικρών εμπορικών καταστημάτων που έχουν γεμάτα εμπορεύματα τα μαγαζιά τους και κλειστές τις πόρτες τους. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Σε αυτούς δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω τα πάντα για να σταθούν στα πόδια τους. Άμεσα. Και πρέπει κύριε υπουργέ των Οικονομικών να τους ενισχύσουμε, πριν το τέλος του χρόνου, να κάνουν γιορτές και αμέσως μετά να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης τους.”.

 

Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε πως οι Έλληνες καλούνται 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση τους να χτίσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Tα επόμενα χρόνια θα απορροφηθούν από την Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια άνω των 70 δισ. ευρώ και το νέο μοντέλο, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να ενισχύει το πρωτογενή τομέα, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, την τεχνολογία που προσφέρουν σπουδαία ερευνητικά κέντρα, τον τουριστικό κλάδο.

 

΄΄Οφείλουμε, λοιπόν όλοι να αναρωτηθούμε τι είναι καλύτερο για την πατρίδα μας, για το μέλλον των επόμενων γενεών”  δήλωσε και πρόσθεσε πως το δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε μια οικονομία που θα στηρίζει τον αθηνοκεντρικό τρόπο ανάπτυξης ή πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που θα στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα στην επαρχία, στις μικρές πόλεις και τα χωριά μας και θα ενισχύει τον πρωτογενή τομέα, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, την τεχνολογία που προσφέρουν σπουδαία ερευνητικά κέντρα, τον τουριστικό κλάδο”.

 

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ;

΄΄Ζώντας ήδη τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν μπορούμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Και γι’ αυτό θα εργαστούμε, ώστε το τέλος της πανδημίας να πυροδοτήσει μία ισχυρή ανάκαμψη για όλους, επουλώνοντας τις πληγές το συντομότερο δυνατό.

 

Γιατί δεν μας αρκεί αυτό που σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε.

 

Θα μας ικανοποιήσει μόνο αν ξεπεράσουμε τον πήχη που βάζουμε και σε ένα χρόνο από τώρα, στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού κοιτώντας στα μάτια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με  αλήθειες και όχι με ψέματα,  με πράξεις και όχι με αριθμούς να μιλάμε για την Ελλάδα που αγωνίζεται και κερδίζει. Την Ελλάδα της δουλειάς, της παραγωγής και της προκοπής΄΄΄.