Με κέρδη “υποδέχονται” τα futures της Wall την έναρξη των εμβολιασμών

Ανοδικά κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να δείχνει διάθεση να ανακτήσει τις απώλειες του προηγούμενου πενθημέρου. Την αγοραστική διάθεση τροφοδοτούν η αισιοδοξία για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και η διαφαινόμενη πρόοδος στις συνομιλίες για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

Τα futures του Dow Jones προσθέτουν 242 μονάδες ή 0,8%, τα futures του ευρύτερου S&P 500 ενισχύονται κατά 0,70%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κερδίζουν 0,45%.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο μια νέα διακομματική πρόταση για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, που θα βασίζεται στο προηγούμενο σχέδιο των 908 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το πακέτο των 908 δισ. δολαρίων που είχε προταθεί από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, θα “σπάσει” σε δύο μέρη, ένα ύψους 748 δισ. δολαρίων που θα αφορά τα μέτρα στήριξης των ανέργων και των μικρών επιχειρήσεων και ένα δεύτερο που θα περιλαμβάνει τα αμφιλεγόμενα μέτρα όπως η στήριξη των πολιτειών, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι πιθανότητές έγκρισής του.

Εν τω μεταξύ, μετά την επείγουσα έγκριση που χορήγησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έδωσε την έγκρισή του για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και επισήμως σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Έτσι, ο κρατικός μηχανισμός των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να στέλνει δόσεις του εμβολίου από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Μίσιγκαν σε εκατοντάδες κέντρα διανομής σε όλη την επικράτεια, ενισχύοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.

Παράλληλα, ο FDA αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της Moderna αυτήν την εβδομάδα.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις ΗΠΑ, καθώς το Σάββατο καταγράφηκαν 2.300 θάνατοι από τον κορονοϊό, μετά από 3.300 θανάτους που σημειώθηκαν την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να εκτινάσσεται, με περισσότερες από 219.000 περιπτώσεις να καταγράφονται το Σάββατο.