AXΑΪΑ: Ενας Ύμνος στην Καλαβρυτινή Γυναίκα

Τα πρώτα αντίτυπα του CD, με το έργο του Διονύση Τσακνή «Ειρήνη» κυκλοφόρησαν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του εμπνευστή του Κώστα Κούκιου, δημοτικού συμβούλου και προέδρου της ΔΗΚΕΚ – Σπήλαια Λιμών Καστριών.
Πρόκειται για ένα έργο αντιφασιστικό, «Υμνο στην Καλαβρυτινή Γυναίκα», το οποίο εκτελέστηκε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό, την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, από 48 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, με τη θεατρική απόδοση του κειμένου της Αννας Μονογιού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Τάσου Συμεωνίδη.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ίσως ο πρώτος δήμος και ο μοναδικός από όλους τους μαρτυρικούς δήμους της Ελλάδας, που έχει παραγγείλει και εξ ολοκλήρου αναλάβει την παραγωγή ενός τέτοιου έργου.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτής της ιδέας, στόχος είναι να το δούμε σύντομα να εκτελείται και στο Μέγαρο Μουσικής και γιατί όχι και στο εξωτερικό.
Σημαντική ήταν η συμβολή του δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου που εμπιστεύτηκε την ομάδα Κούκιου, με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να έχουμε στα χέρια μας το καταπληκτικό αυτό έργο, που εκπέμπει το μήνυμα του αντιφασισμού από τα Καλάβρυτα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η μουσική, το κείμενο, οι στίχοι και η ενορχήστρωση είναι του Διονύση Τσακνή, η διεύθυνση ορχήστρας του Τάσου Συμεωνίδη, η διεύθυνση της παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, η διεύθυνση γυναικείας χορωδίας της Λητούς Αμπατζή και η αφήγηση της Αννας Μονογιού.