Σταϊκούρας: Το Υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί για την πανδημία και το 2021

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τη δέσμευση  ότι το Υπουργείο Υγείας θα λάβει όσα χρήματα χρειαστεί στη μάχη του κατά της πανδημίας και για το 2021,  ανέλαβε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ήδη έχει ενισχυθεί με 786 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό εκτός προϋπολογισμού μέσω εκταμιεύσεων κονδυλίων που γίνονται κάθε εβδομάδα.

Αποκρούοντας, τα αντιπολιτευτικά πυρά για τις δαπάνες υγείας, ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία όπως είπε καταγράφουν ότι η Ελλάδα βελτίωσε κατά έξι θέσεις τη θέση της στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαντώντας στο σύνολο των επικρίσεων της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Οικονομικών,  κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σειρά στοιχείων, προκειμένου όπως επισήμανε να μην ακούγονται αερολογίες  και να επιβεβαιώσει ότι  η οικονομική εικόνα της Ελλάδας είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Απαντώντας ειδικά στη μομφή για αναθεώρηση των στοιχείων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Όλοι αναθεωρούν διότι κανένας δεν ξέρει την ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης. Είναι προφανές ότι άλλαξαν τα στοιχεία γιατί υπήρχε δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δεν μπορεί να μιλάει για αποτυχία στις προβλέψεις η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία δεν έπιασε ούτε μία πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά τη διακυβέρνησή της».

Απορρίπτοντας και τις αιτιάσεις περί ανεπαρκών μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, ενώ τόνισε ότι θα  είναι στις πρώτες χώρες κάλυψης εισοδήματος χαμηλόμισθων στην Ε.Ε.

Σκληρό μπρα ντε φερ με Τσακαλώτο για τον επιτυχημένο και τον πανεπιστημιακό

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας σκληρό μπρα ντε φερ με τον Χρήστο Σταϊκούρα με την επιλογή του να προσδώσει στην αντιπαράθεση και προσωπικά χαρακτηριστικά με την αμφισβήτηση των πανεπιστημιακών προσόντων του.

Ο διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος και έχει ως εξής:

Ε. Τσακαλώτος: «Τέτοια κακοποίηση στοιχείων δεν αντιμετώπισα ποτέ. Το μεσαίο εισόδημα έπεσε μετά τα μέτρα. Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι. Πείτε μας πότε θα είστε επιτυχημένος όταν θα είστε 24ος, 21ος για να μας είτε ότι είστε επιτυχημένος;  Ποια είναι η επιτυχία. Έχετε κακοποιήσει όλα τα στοιχεία για να δείξετε ότι τα πάτε καλά».

Χ. Σταϊκούρας:  Πότε θα αισθάνομαι επιτυχημένος; Όταν δεν θα είμαι ο Υπουργός Οικονομικών, που θα έχει ανάπτυξη 2% η χώρα μου και η Ε.Ε 8%. Θα ήμουν ορισμός του αποτυχημένου. Θα ήμουν Τσακαλώτος.

Τα πυρά έγιναν πιο «φαρμακερά» όταν ενεπλάκη σε αυτή η πανεπιστημιακή ιδιότητα αμφότερων.

Ε. Τσακαλώτος: «Δεν ξέρω πραγματικά αν έχετε κακοποιήσει από τη θέση σας περισσότερο τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ή του καθηγητή Πανεπιστημίου. Πιο πολύ ως πανεπιστημιακός, γιατί θα ντρεπόμουν να πάω στους φοιτητές μου και να με ρωτάγανε γιατί τα είπατε αυτά και να μη ξέρω τι να απαντήσω».

Χ. Σταϊκούρας: Είμαι υπερήφανος και για την ιδιότητά μου και για την εξέλιξη. Όποτε θέλετε μπορεί ο καθένας να δει τις εταιροαναφορές τις δικές μου και δικές σας και τότε να μιλήσετε.

Πηγή: skai.gr