Υποχώρηση της COVID-19 με αργούς ρυθμούς – Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς μειώνεται ο αριθμός των πολύ σοβαρών περιστατικών COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και άρα η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 571 ασθενείς με COVID-19, έναντι 578 προχθές και 596 την 1η Δεκεμβρίου. Η εφαρμογή αυτού του δεύτερου lockdown ξεκίνησε όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 207, αριθμός που κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων έφτασε και στους 622 ασθενείς (3 Δεκεμβρίου).

Χθες δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 81 θάνατοι ασθενών με COVID-19 και 1.534 νέες διαγνώσεις του ιού. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται πλέον σε 121.253, ενώ τα θύματα της πανδημίας στην Ελλάδα είναι 3.370. Από τις νέες διαγνώσεις οι 318 έγιναν στην Αττική, οι 298 στη Θεσσαλονίκη, 97 στη Λάρισα, 70 στη Δράμα και 60 στην Πιερία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκάλεσαν τα χθεσινά αποτελέσματα του προγράμματος δωρεάν ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) που διενεργεί ο ΕΟΔΥ. Συνολικά χθες διενεργήθηκαν 656 rapid tests στο Γύθειο Λακωνίας, τα Καλά Νερά Βόλου, σε δύο σημεία στη Θεσσαλονίκη (Ποσειδώνιο και Καυτανζόγλειο Στάδιο, Πυργί Χίου και Λαμία). Θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν μόνο τρία άτομα που εξετάστηκαν στη Λαμία (στο συγκεκριμένο σημείο ελέγχθηκαν συνολικά 243 άτομα, ήτοι 1,23% θετικότητα).

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Προχθές διενεργήθηκαν 47.751 έλεγχοι και καταγράφηκαν 1.384 παραβάσεις (2,91%) για τις οποίες επιβλήθηκαν 445.900 ευρώ. Επτά στις δέκα παραβάσεις αφορούν μη νόμιμη μετακίνηση, και το 27,5% μη χρήση μάσκας.

Τέλος, την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών από τις 31/5/2020 γιατρών του ΕΣΥ ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, που έγιναν καθ’ υπέρβαση του ανώτατου μηνιαίου ορίου, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Με την ίδια τροπολογία νομιμοποιούνται δαπάνες των Κέντρων Υγείας που αφορούν την εξέταση δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων από την 1η Μαρτίου 2020. Επιπλέον, έως και τις 28/2/2021, εντάσσονται στους φορείς που δικαιούνται να διενεργούν rapid test για επιδημιολογικούς λόγους τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας παιδιών με αναπηρία, τα σωφρονιστικά καταστήματα, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία κ.ά. Με ΚΥΑ θα καθοριστούν ο μηνιαίος τακτικός προγραμματισμός των ελέγχων, ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος, ο αριθμός των διενεργούμενων ελέγχων ανά ημέρα και φορέα κ.ά.