Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ…

…για υποχρεωτικό 40% ελληνικό ρεπερτόριο σε κάθε ραδιοσταθμό…
Με τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων” ζητάει να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό μετάδοσης ελληνικών τραγουδιών έως τουλάχιστον …40% ανά ραδιοφωνικό σταθμό, ανεξαρτήτου χαρακτήρα και… ιδιοκτησιακού προγράμματος. Η πρόταση αυτή αν περάσει θα ενισχύσει με έμμεσο τρόπο το φορέα συλλογικής διαχείρισης  ΕΔΕΜ, επιβάλλοντας όμως τη μετάδοση της ελληνικής μουσικής σε όλους ακόμα και σε σταθμούς που έχουν ξένο ρεπερτόριο!
Η τροπολογία προτείνεται να προστεθεί στην παράγραφου 7 στο άρθρο 227 «Περιεχόμενο μεταδιδόμενου προγράμματος» του ν. 4512/2018 για την αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τόσο οι ενημερωτικοί όσο και οι μή ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να μεταδίδουν ελληνικά μουσικά έργα με ελάχιστη ποσόστωση επί του συνόλου των μουσικών έργων που μεταδίδουν στη διάρκεια του προγράμματός τους αναλόγως του χαρακτήρα του προγράμματός τους και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.
Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του προγράμματός τους, οφείλουν να μεταδίδουν ελληνικά μουσικά έργα σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.
Οι μη ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν ανήκουν σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ οφείλουν να μεταδίδουν ελληνικά μουσικά έργα σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, το οποίο μπορεί να οριστεί μεταξύ 40% και 25% ανάλογα με τη θεματολογία του ειδικού προσανατολισμού του σταθμού με αιτιολογημένη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος του σταθμού…
typologies.gr