Συνεχίζεται για 2η ημέρα η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τις ισορροπίες του μετά τη διόρθωση αναζητά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που συνεχίζονται σε μεγάλη μερίδα των τίτλων του, αλλά και να υψώσει ανάχωμα πέριξ της στήριξης των 770 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,90% στις 767,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.835,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,63% στις 463,39 μονάδες.

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αν και η αγορά έχει αρχίσει από χτες ένα διορθωτικό κύκλο, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μετά το 14ήμερο ανοδικό σερί, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές δεν έχει αναιρέσει τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η (κίνηση αυτή είναι και μια ευκαιρία (επανα)τοποθετήσεων σε μια αγορά που σταδιακά θα ενσωματώνει τις θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρώπη.

Πράγματι, μπορεί χτες οι σχετικές ανακοινώσεις τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πυροδότησαν το κύμα πωλήσεων, όμως ουδείς παραβλέπει τη δέσμευσή της για στήριξη τόσο των κυβερνήσεων (μέσω PEPP) όσο και των τραπεζών (μέσω TLTROs), προκειμένου οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας να παραμείνουν ευνοϊκές. Και αυτή η δέσμευση θα παραμείνει τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022, με δυνατότητα επέκτασης.

Την ίδια ώρα, η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργεί με τους δικούς της χρόνους, που είναι πιο αργοί από αυτούς που λειτουργεί η αγορά, όμως βρίσκει εν τέλει τη λύση. Τόσο ο πολυετής προϋπολογισμός όσο και το κρίσιμο (και για την Ελλάδα) Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκαν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, βελτιώνοντας πλέον την ορατότητα για το πότε θα εισρεύσουν τα κεφάλαια στις χτυπημένες από την υγειονομική κρίση χώρες.

Στις δύο παραπάνω εξελίξεις άλλωστε πόνταραν και οι ξένοι του ΧΑ, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν καθαροί αγοραστές μετά από 11 μήνες εκροών. Υπενθυμίζεται πως ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για το ΧΑ με μεγάλη άνοδο στις αποτιμήσεις των μετοχών αλλά και στον ημερήσιο τζίρο του ΧΑ, εικόνα που το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου συνεχίζεται.

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ και η Πειραιώς ηγούνται της πτώσης με -5,86% και -3,68% αντίστοιχα, με την Coca Cola να χάνει 2,11% και την ΕΧΑΕ 2,09%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Aegean, ΟΤΕ, Εθνική, Titan, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Βιοχάλκο.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Motor Oil, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Σαράντη και τον Φουρλή να βρίσκονται στο +1%.