Απώλειες για τα futures της Wall Street

Απώλειες σημειώνουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street καθώς πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα το διαζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο να μην συνοδεύεται και από μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones χάνουν 177 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 27,30 μονάδες. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq διολισθαίνουν κατά 80,25 μονάδες.

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του Brexit επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διέπει τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Στην ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέφερε το μήνυμα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο είναι μικρές.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη… θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή”, είπε.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι πλέον υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν παντως τις συνομιλίες, αν και παραμένουν οι διαφορές σε καίρια θέματα. Η τρέχουσα συμφωνία του Λονδίνου με την Ε.Ε. θα λήξει την 1η Ιανουαρίου. Χωρίς μια νέα συμφωνία οι αναλυτές προειδοποιούν για σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο.

Το κλίμα επιβαρύνει σήμερα και η αβεβαιότητα για την πορεία των συνομιλιών στο Κογκρέσο για το νέο δημοσιονομικό πακέτο. Αν και αρχικά διαφάνηκαν κάποια σημάδια ότι σημειώνεται πρόοδος μετά την πρωτοβουλία μιας διακομματικής ομάδας βουλευτών και γερουσιαστών για ένα πακέτο μέτρων αξίας περίπου 900 δισ. δολ. η απαισιοδοξία επιστρέφει καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της  Γερουσίας έδειξαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν ορισμένα στοιχεία της πρότασης.

Στο μεταξύ, άλλο ένα βήμα για την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα έγινε μετά το πράσινο φως από επιτροπή συμβούλων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τη νόσο Covid-19. Η τελική άδεια του Οργανισμού στο εμβόλιο για έκτακτη χρήση θα μπορούσε να έρθει ακόμα και σήμερα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Disney σημειώνει άλμα άνω του 7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση του κολοσσού της ψυχαγωγίας ότι οι συνδρομητές στην υπηρεσία Disney+ θα μπορούσε να τριπλασιαστούν στα 260 εκατ. μέχρι το 2024.