Απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο

Αναπάντητα ή απαντημένα με ασάφεια τα ερωτήματα του σπιράλ
Απαξιωτικός απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος Πατρέων, στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Όχι μόνο άφησε αναπάντητα πολλά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, αλλά εγκατέλειψε την τηλεδιάσκεψη, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο να λήξει απότομα τη διαδικασία, αιφνιδιάζοντας το σώμα. Προφανώς ερέθισαν οι ερωτήσεις που διατυπώθηκαν, καθώς και πολλές από τις απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ασαφείς, πρόχειρες, ακόμα και προκλητικές. Χαρακτηριστική η αποστροφή του σε σχέση με προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου πως «δεν πρόκειται να την υλοποιήσει», όπως έχει θεσμική υποχρέωση.
Το σπιράλ θα επιμένει να εκφράζει ερωτήματα που αφορούν την επικαιρότητα και απασχολούν τους δημότες της Πάτρας. Παραθέτουμε τα πέντε ερωτήματα που έθεσαν χτες στο συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Πέτρος Ψωμάς, Θάνος Δούρος και Χαράλαμπος Στανίτσας:
ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ (Χαράλαμπος Στανίτσας): «Ενημερωνόμαστε, κ. Δήμαρχε, πως η διαδικασία για την διαχείριση του νερού που συγκεντρώνεται στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου προχωράει, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ρωτάμε: Αληθεύει; Έχετε διαβιβάσει στους αρμόδιους την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή της Πάτρας σε έναν διαδημοτικό φορέα διαχείρισης; Θεωρώντας βέβαιο πως γνωρίζετε τι συνεπάγεται η μη τήρηση απόφασης ΔΣ από πλευράς μας, θα θέλαμε να ξέρουμε αν προτίθεστε να υλοποιήσετε την απόφαση αυτή».
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Θάνος Δούρος): «Πήραμε πρόσφατα μία πρωτοβουλία να συζητήσουμε δημόσια για το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου. Συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχει στην πόλη αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα. Ως παράταξη θεωρούμε πως πρέπει να εκκενωθεί και να παραδοθεί στην πόλη και τους δημότες της. Κρίνοντας από τοποθετήσεις άλλων παρατάξεων, θεωρούμε πως η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν με την άποψη αυτή. Ο Αντιδήμαρχος κ. Κορδάς σε σχετικές δηλώσεις του είπε πως το θέμα είναι πολιτικό και πως υπάρχει σχετική μελέτη για τη χρήση αυτού του δημοτικού χώρου. Ρωτάμε: Έχετε πρόθεση να πάρετε την πολιτική απόφαση; Προτίθεστε να φέρετε το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχει πράγματι μελέτη και –αν ναι- θα μπορούσατε να μας την κοινοποιήσετε;»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ SPARC (Πέτρος Ψωμάς): «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος SPARC τον περασμένο Σεπτέμβριο παραμένουν απλήρωτοι. Επικοινωνώντας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, πληροφορηθήκαμε πως όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί αλλά βρίσκονται και στο απόλυτο σκοτάδι για το «τι μέλλει γενέσθαι» σε σχέση με τα δεδουλευμένα τους. Είμαστε η παράταξη που επαινέσαμε την αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού από τον Δήμο, στο πλαίσιο του SPARC. Ρωτάμε: Που οφείλεται η συγκεκριμένη εμπλοκή; Πότε πρόκειται να πληρωθούν οι καλλιτέχνες; Μήπως χρειάζονται εξηγήσεις και συγνώμες για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής;».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Θάνος Δούρος προς Αντιδήμαρχο κ. Πλέσσα): «Σύμφωνα με έγγραφο σας με ημερομηνία 7/8/2020 ενημερώσατε τους εργαζόμενους του Δήμου ότι για την ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης του προσωπικού ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. 269 από 26/4/2017 σύμφωνα με την οποία ως Δήμος Πατρέων “δεν συναινούμε και δεν εφαρμόζουμε την αξιολόγηση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση. Ισχύουν επίσης για τον ίδιο λόγο το Εντέλλεσθε του κυρίου Δημάρχου και των Προέδρων των Ν.Π.Δ.Δ. Κατά συνέπεια οι υπηρεσίες μας δεν θα λάβουν μέρος και στην ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης προσωπικού”. Ρωτάμε: Πως είναι δυνατό η Δημοτική Αρχή να μην προβαίνει σε επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίζετε με απόφαση του σώματος από το 2017; Με ποιο τρόπο γίνεται αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των εργαζόμενων, εφόσον κάθε 3 χρόνια οφείλουν να γίνουν κρίσεις;»
ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ (Πέτρος Ψωμάς): «Η παραχώρηση γραφείων στις δημοτικές παρατάξεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής, δυστυχώς, εξελίσσεται σε σίριαλ. Δέκατος έκτος μήνας από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με νέα σύνθεση και οι παρατάξεις παραμένουν ακόμα άστεγες. Ρωτάμε: Υπήρξε εμπλοκή από πλευράς ΚΟΔΗΠ στα γραφεία που προτείνατε να μας παραχωρήσετε στην οδό Μπουκαούρη; Υπάρχει άλλη σκέψη ή πρόταση από πλευράς σας; Έχετε την καλοσύνη να επικαιροποιήσετε στο σώμα τη δέσμευσή σας για παραχώρηση γραφείων στο νέο Δημαρχείο (στο Αρσάκειο) και να μας δώσετε ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα για αυτή την εγκατάσταση;»
Σημειώνεται πως οι ερωτήσεις για το Παράρτημα και για τα γραφεία των παρατάξεων δεν απαντήθηκαν καθόλου, ενώ οι απαντήσεις στις υπόλοιπες τρεις κρίνονται από το σπιράλ ανεπαρκείς και ασαφείς. Θα επανέλθουμε.

 

(Πέτρος Ψωμάς