Άνοιγμα καταστημάτων: Αυτά θα ανακοινώσουν Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης – Αγορές με click away

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στην αγορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, θα ανακοινώσουν στις 11 το πρωί της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2020, συμφώνησε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί άρση μέτρων στην κυβέρνηση και το άνοιγμα από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων, και το click away από τα εμπορικά καταστήματα. Όπως μετέδωσε το Open, οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα μόνο με τη μέθοδο click away είτε με τηλέφωνο.

Ποια είναι η μέθοδος click away; Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν βρει μέσω Διαδικτύου τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν και στη συνέχεια η παραλαβή θα γίνεται ύστερα από συνεννόηση με το κατάστημα, χωρίς οι πελάτες να μπαίνουν σε αυτό. Το συγκεκριμένο μέτρο προκρίνεται προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι είναι αντίθετοι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς, λέγοντας ξεκάθαρα στην κυβέρνηση πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού.

Κυβέρνηση και ειδικοί δεν θέλουν να ζήσουμε τις επόμενες ημέρες μέσα στην εορταστική περίοδο «σκηνές Harrods», ανάλογες με αυτές που διαδραματίστηκαν σε εμπορικά καταστήματα της Βρετανίας, αμέσως μετά την άρση του lockdown. Οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι διατεθειμένοι να ονοματίσουν συγκεκριμένους κλάδους και επαγγελματίες για να ανοίξουν τα καταστήματα, επιμένοντας ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε νέα κρούσματα και μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Όλοι καταλαβαίνουμε, μια μαζική έξοδος των καταναλωτών στα μαγαζιά ύστερα από 4 εβδομάδες καθολικού lockdown, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και των διασωληνωμένων, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης.

Click away: Με ποιο κωδικό sms στο 13033 οι αγορές
Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, οι καταναλωτές για την έξοδο αυτή θα αποστέλλουν γραπτό μήνυμα στο 13033 με την ένδειξη 2, η οποία θα συνεχίσει να αφορά και τις αγορές στα σούπερ μάρκετ. Σε περίπτωση ελέγχου από τη αστυνομία ο πολίτης θα επιδεικνύει αυτό το SMS, αλλά και το μήνυμα που του απέστειλε το κατάστημα για το ραντεβού παραλαβής. Έτσι θα δικαιολογείται και ενδεχόμενη μεγαλύτερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει έβδομος κωδικός στο 13033 που θα αφορά αποκλειστικά χριστουγεννιάτικες αγορές και είδη λιανεμπορίου καταστημάτων καθώς ύστερα από συζητήσεις οι αρμόδιοι κατέληξαν ότι αυτό θα μπέρδευε περισσότερο τους πολίτες.

Με πολύ αυστηρά μέτρα το άνοιγμα
Μάσκες, αποστάσεις, πολύ καλός εξαερισμός και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός των καταστημάτων θα είναι μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή προϊόντων από τα καταστήματα, το click away, το κατάστημα θα ενημερώνει τους καταναλωτές για την ώρα που θα πρέπει να μεταβούν προκειμένου να παραλάβουν την παραγγελία τους, η οποία θα είναι συγκεκριμένη. Στην περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει, θα πρέπει να κλείνει άλλο ραντεβού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός και εστίες διασποράς του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια, πριν κλείσουν, λειτουργούσαν με αυστηρούς κανόνες. Συγκεκριμένα:

Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Αλαλούμ με τα κομμωτήρια
Εν τω μεταξύ, δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, καθώς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ανέφερε πως αναμένεται να ανοίξουν το Σάββατο ή την Κυριακή και όχι τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν, το πιθανότερο, αύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

 

.flash.gr