Σύνοδος Κορυφής: Προς “μάχη” στο δείπνο για την Τουρκία – Το νέο προσχέδιο δεν ικανοποιεί Ελλάδα, Κύπρο

Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της Τουρκίας δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως τόνισαν στον ιστότοπο Politico δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η νέα εκδοχή του προσχεδίου, που ήρθε σε γνώση του ιστοτόπου,  ομιλεί περί καλέσματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “να προσθέσει και νέα ονόματα” στη λίστα των κυρώσεων δεδομένων “των μη εγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Καλεί παράλληλα τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ “να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε” και για το εύρος των κυρώσεων “η οποία θα παρουσιαστεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 στο Συμβούλιο”.

Οι αλλαγές, σε σχέση με το χθεσινό προσχέδιο, κρίνονται αμελητέες. Οι διπλωματικές πηγές της ΕΕ σημείωναν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο μοιάζει χρονικά πολύ μακρινή, καθώς Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση στην ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τρίτη διπλωματική πηγή, η Ελλάδα προτείνει έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία. Ωστόσο ανώτεροι διπλωμάτες της Ένωσης δεν μοιάζουν να υιοθετούν την ιδέα, σημειώνοντας ότι “προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο”, πάντα σύμφωνα με το Politico.

Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι έναντι της Άγκυρας, ωστόσο “ακριβώς αυτό το κάτι είναι το σημείο διαφωνίας”, τόνισε έτερη πηγή των Βρυξελλών.

Προς το παρόν, η τρέχουσα εκδοχή του προσχεδίου είναι αυτή που θα συζητήσουν οι “27” ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων.

Δηλώσεις Μακρόν, Μισέλ για Τουρκία – Υπέρ κυρώσεων ο Βέλγος πρωθυπουργός

Η Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι “θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή”.

Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι “η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

“Θα προσεγγίσουμε την σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων” ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ της “δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων” στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. “Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” ανέφερε ο Ντε Κρόο στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της Συνόδου Κορυφής εκφράζοντας την “απογοήτευση” της ΕΕ για τη στάση της ‘Αγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία” καθώς υπάρχουν “διαφορετικές απόψεις”.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Η Τουρκία, οι σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βrexit και οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες τίμησαν τη μνήμη του Ζισκάρ Ντ’Εστέν.