Πρόεδρος βουλής Τουρκίας: Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αυξήσουν τη δυσπιστία που υπάρχει ανάμεσά μας

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αυξήσουν τη δυσπιστία ανάμεσα στο μπλοκ και την Τουρκία, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής τους την Πέμπτη.

Απευθυνόμενος σε ένα συμπόσιο για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ της “καταδίκης σε μια περιοριστική και στείρα προσέγγιση” σε περιφερειακά ζητήματα, λόγω των προκλήσεων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση ή ενός “ευρέως ορίζοντος” που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το μέλλον της ηπείρου.

Ο Σεντόπ σημείωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να ξεπεράσει μια κρίση ταυτότητας που προκλήθηκε από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η στάση της απέναντι στην Τουρκία θα ήταν καθοριστική για τις θεμελιώδεις επιλογές της ΕΕ για το μέλλον της.

Η διήμερη σύνοδος ηγετών της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη έρχεται εν μέσω υψηλών εντάσεων που απορρέουν από τις επιθετικές πολιτικές της Άγκυρας, που εγείρει αξιώσεις σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Πέτρος Κράνιας