Με -2,7% έσπασε το 14ήμερο ανοδικό σερί του το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικές απώλειες, οι οποίες διευρύνθηκαν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια μετά από 14 ημέρες συνεχούς ανόδου, η σημερινή διόρθωση ήταν λίγο έως πολύ αναγκαία για την ενθυλάκωση των κερδών και την αποφόρτιση των ταλαντωτών του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,72% στις 774,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 771,13 μονάδων (-3,13%) και 793,75 μονάδες (-0,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 112,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 70,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,9 εκατ. τεμάχια.

Με -2,7% έσπασε το 14ήμερο ανοδικό σερί του το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,77%, στις 1.853,66 μονάδες, ενώ στο -1,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.052,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,07% στις 512,40 μονάδες.

Η αγορά δεν θα μπορούσε να συντηρεί για πολύ το ανοδικό της σερί, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο από το 1997, επομένως η σημερινή διόρθωση ήταν και αναγκαία, αλλά και για μερικούς ευκταία. Αυτό είναι το σχόλιο εγχώριου αναλυτή στο Capital.gr, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα η αγορά έδωσε δύο δυνατότητες: αφενός να ενθυλακωθεί μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος και αφετέρου να βελτιωθούν τα σημεία (επαν)εισόδου για πολλά χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο, στην επιμέρους εικόνα δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί. Πρώτον, οι στηρίξεις των 780 δεν άντεξαν, με το επόμενο επίπεδο να είναι στις 770 μονάδες. Δεύτερον, αν και η αγορά έδειχνε να ελέγχει την πτώση, η ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αν και υποστηρικτική στην οικονομία, έφερε επιτάχυνση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να διευρύνει τις απώλειες πάνω από 3%. Τρίτον, η διεύρυνση των απωλειών συνοδεύτηκε και με αύξηση του τζίρου, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα της αγοράς, μετά από το ασταμάτητο ράλι ανόδου που οδεύει προς τις έξι εβδομάδες.

Το ζητούμενο τώρα της αγοράς είναι μέχρι που θα φτάσει η διόρθωση και αν οι ετεροχρονισμένοι, με βάση την έναρξη της ανόδου, έχουν και τη διάθεση και τα κεφάλαια να βάλουν στοπ στους πωλητές. Η στήριξη του γενικού δείκτη εντοπίζεται στη ζώνη των 770 μονάδων με την επόμενη να είναι στις 750-760 μονάδες, με αρκετούς τεχνικούς αναλυτές να θεωρούν ότι εκεί είναι το επίπεδο που θα κριθεί η ποιότητα των κεφαλαίων που εισήλθαν τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό, δεδομένων και των αυξημένων όγκων που πραγματοποιήθηκαν.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα χρειαστεί νέα καύσιμα για να συνεχίσει ανοδικά και πάνω από τις 800 μονάδες, οι οποίες από χθες φάνηκε να τη δυσκολεύουν. Εκτός από τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενες, το ΧΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου, με τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής να βρίσκεται υψηλά στο ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα φανεί εάν έχουν καμφθεί αποτελεσματικά οι αντιρρήσεις από Ουγγαρία και Πολωνία.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 9,28%, με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση 8,41% και 8,35% αντίστοιχα. Στο -6,71% έκλεισε η Eurobank, ο Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 5,23% και η ΕΧΑΕ κατά 4,86%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο και άνω του 2% σε Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Titan ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, οριακά ανοδικά έκλεισε ο Μυτιληναίος, η Coca Cola ενισχύθηκε κατά 0,87% και ΟΠΑΠ κατά 1,37%.