Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Με μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλίμα επιφυλακτικότητας που διαμορφώνει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με την κλεψύδρα για μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου να έχει σχεδόν αδειάσει οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν στους όρους που θα διέπουν την εμπορική τους σχέση στη μετά-Brexit εποχή.

Η χθεσινή συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες παρά τις σημαντικές διαφωνίες. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για “πολύ μεγάλα κενά”, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι δύο πλευρές “είναι ακόμα πολύ μακριά”.

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα κάνει σήμερα τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής και θα δώσει στη δημοσιότητα τις μακροοικονομικές της προβλέψεις. Οι αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να επεκτείνει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δρομολογήσει για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 395,17 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται με μικρά κέρδη 0,1% στις 13.350,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,3% στις 5.562,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει ενισχύεται 0,4% στις 6.595,75 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5%.