Εκπρόσωπος Χαφτάρ: Ο πόλεμος με την Τουρκία συνεχίζεται – Δεν ανακοινώθηκε λήξη των μεταξύ μας μαχών

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, Αχμέντ αλ-Μισμάρι, δήλωσε ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την Τουρκία αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “πυροδότησε τη σύγκρουσή τους”.

Ο Αλ-Μισμάρι είπε ότι κανείς δεν έχει ανακοινώσει το τέλος της μάχης μεταξύ των δυνάμεών τους και της Τουρκίας, αλλά μόλις ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός σε σχέση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, των φίλων χωρών και της επιθυμίας των Λιβύων να τερματίσουν τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν “δεν σταμάτησε ποτέ να στέλνει όπλα στη Λιβύη”.

Απελευθερώθηκε το πλοίο που κρατούσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Ένα τουρκικό πλοίο που δέχθηκε επιδρομή από τις δυνάμεις του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ανοικτά των ακτών της Λιβύης, απελευθερώθηκε από το λιμάνι του Ρας αλ-Χιλάλ την Πέμπτη, πέντε ημέρες μετά τη δέσμευσή του.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ισχυρίστηκαν αργά τη Δευτέρα ότι είχαν αναχαιτίσει ένα τουρκικό πλοίο που φέρει σημαία Τζαμάικας και κινούταν προς το λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η οποία εδώ και χρόνια πολεμά τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) του Χαφάρ.

Ο αλ-Μισμάρι, δήλωσε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο, Μαμπρούκα, είχε πλήρωμα 17, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και μετέφερε εμπορευματοκιβώτια που δεν είχαν ακόμη επιθεωρηθεί. Οι δυνάμεις του LNA σταμάτησαν το πλοίο κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα, είπε.

Η πολιτοφυλακή ισχυρίζεται ότι το πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και δεν απάντησε σε κλήσεις πριν από την αναχαίτιση και τη μεταφορά του στο λιμάνι του Ρας αλ-Χιλάλ.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την Τρίτη την κίνηση και ζήτησε μέτρα για να επιτρέψει στο πλοίο να ακολουθήσει την προγραμματισμένη διαδρομή του.

Πέτρος Κράνιας