Με ρεκόρ… δεκαετιών, μια ανάσα από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε… άρνηση πτώσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τα καύσιμα των τραπεζών, που δείχνουν ανεξάντλητα, και την εκ περιτροπής συμβολή αρκετών δεικτοβαρών τίτλων συνέχισε το ανοδικό του σερί για 14η συνεχόμενη συνεδρίαση, φτάνοντας ένα ρεκόρ που δεν έχει ξανασυμβεί για πάνω από δύο δεκαετίες! Το τελευταίο καταγεγραμμένο ανοδικό σερί 14 ημερών ήταν τον Απρίλιο του 1997.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 796,01 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 796,01 μονάδων (+0,61%) και 804,58 μονάδων (+1,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 124,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 75 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,4 εκατ. τεμάχια.

Με ρεκόρ… δεκαετιών, μια ανάσα από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62%, στις 1.906,48 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.072,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54% στις 512,40 μονάδες.

Η αγορά φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να κλείσει την ψαλίδα των απωλειών του έτους στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του 2020 και συνεχίζει ακάθεκτη το ανοδικό της σερί. Τα καύσιμα του τραπεζικού κλάδου φαίνεται ότι επαρκούν για να καταφέρει το απόλυτο comeback μετά από αρκετούς “άνυδρους” μήνες και να δείξει ότι βρίσκεται για τα καλά στα επενδυτικά ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Έτσι, μέσα σε πεντέμισι εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει πάνω από 200 μονάδες ενώ ο τραπεζικός έχει διπλασιάσει την αξία του, αν και ακόμη υπολείπεται από τα επίπεδα που άρχισε το έτος. Βέβαια, στα επίπεδα των 800-805 μονάδων η αγορά αντιμετωπίζει μια σημαντική αντίσταση, η οποία καθίσταται ισχυρή μετά μάλιστα και το ανοδικό σερί, με την ανάγκη ρευστότητας και αποσυμπίεσης των ταλαντωτών να αυξάνεται, αν και σε επίπεδο τίτλων οι μικροδιορθώσεις δεν έχουν λείψει.

Αν και το ενδιαφέρον των αγοραστών γίνεται σταδιακά πιο επιλεκτικό, απόρροια του εντυπωσιακού σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που βλέπουν την ελληνική αγορά μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας ισχυρές θέσεις υπό το σενάριο της ανάκαμψης της οικονομίας. Άλλωστε, ακόμη και η Jefferies υποστήριξε ότι το 2021, οι αγορές που έμειναν πίσω θα βγουν πρώτες και αυτές που υπεραπέδωσαν κατά το τρέχον έτος της κρίσης, θα βγουν τελευταίες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει την ελληνική αγορά όπου διατηρεί την bullish στάση.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης Scope επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι πολιτικές δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών στο μέτωπο των δημοσιονομικών, τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι διαρθρωτικές πολιτικές, θέτουν μία σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του 2021. Και οι παραπάνω λόγοι στηρίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία αξιολογείται με ΒΒ και θετικές προοπτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά έχει δείξει ότι ποντάρει πολλά στα κεφάλαια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θεωρητικά θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του νέου έτους. Η Ελλάδα θα λάβει από αυτό περίπου 32 δισ. ευρώ, ωστόσο οι δυσκολίες στην τελική ψήφιση του σχεδίου δεν έλειπαν, προκαλώντας κάποια νευρικότητα στην αγορά, καθώς η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες αντιδρούσαν στην ψήφιση του ευρωπαϊκού πολυετούς προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης, φέρεται να κατέληξαν σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +9,57% της Aegean ξεχώρισε σήμερα, όπως και το +4,11% της Alpha Bank και το +4,04% του ΟΛΠ, Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Εθνική ξεπέρασαν το 3%, σε ΕΧΑΕ και Πειραιώς το 2%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο 1,42%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Coca Cola, Motor Oil, Titan, Λάμδα και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 2,46% και 2,20% αντίστοιχα, περιορίζοντας την άνοδο του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και Φουρλής.