Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στις συνομιλίες για το Brexit

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου για την μεταξύ τους εμπορική σχέση στην μετά-Brexit εποχή.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αρχικά ήταν θετικότερο, εν μέσω προσδοκιών ότι η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες για τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να διασωθούν οι συνομιλίες που έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, θα μπορούσε να επιφέρει κάποια πρόοδο.

Ωστόσο, στη συνέχεια η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού ότι κανένα Βρετανός ηγέτης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τα αιτήματα στα οποία επιμένει η ΕΕ, προκάλεσε νέο εκνευρισμό στις τάξεις των επενδυτών που βλέπουν το απευκταίο ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία να πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Εξάλλου, ήδη από εχθές ο επικεφαλής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε δηλώσε ότι η Ένωση δεν θα θυσιάσει το μέλλον της για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία. Οι εμβολιασμοι με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ξεκίνησαν χθες Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύντομα αναμένεται το πράσινο φως και από τις αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή του.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,32% στις 394,90 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν σε θετικό έδαφος και με τον κλάδο των αυτοκινήτων να υπεραποδίδει με άνοδο 1,5%. Ο ευρύτερος Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.529,02 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,09%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,47% και έκλεισε στις 13.340,26 μονάδες, ενώ αντίθετα στο Παρίσι ο CAC-40 υποχώρησε κατά 0,25% και τερμάτισε στις 5.546,82 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την ημέρα με οριακή άνοδο 0,08% στις 6.564,29 μονάδες.

Στην περιφέρεια, στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,38% και έκλεισε στις 21.969,59 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09%, στις 8.235,30 μονάδες.