Στην “κόψη του ξυραφιού” οι συνομιλίες για το Brexit

Μόλις μία ημέρα αφότου συμφώνησε να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια τελευταία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ για την μετά Brexit εμπορική τους σχέση, ο Βρετανός πρωθυπουργός την Τρίτη εμφανίστηκε εκ νέου αδιάλλακτος να προβεί σε υποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τερματίσει στις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγουμένως συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβη στη σχετική δήλωση παρότι έχει συμφωνήσει να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές των δύο πλευρών, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες, με κάθε πλευρά να ζητά από την άλλη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ και ξεκίνησε η μεταβατική περίοδος, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν κολλήσει σε τρία κρίσιμα θέματα, την αλιεία, το καθεστώς ισότιμου ανταγωνισμού και το καθεστώς επίλυσης διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της μετά-Brexit εμπορικής συμφωνίας, αυξάνοντας το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο: να μην υπάρξει συμφωνία για τη διαχείριση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως.

Ερωτηθείς ωστόσο από τους δημοσιογράφους αν θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο Τζόνσον απάντησε: “Ναι, φυσικά. Είμαστε πάντα αισιόδοξοι, αλλά γνωρίζετε ότι μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήρθε η ώρα να τερματιστούν οι συνομιλίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Βρετανία θα ευημερήσει σε οποιαδήποτε περίπτωση, τονίζοντας ότι “αν πρέπει να κινηθούμε προς μια λύση τύπου Αυστραλίας, τότε ας γίνει”. Σημειώνεται ότι η Αυστραλία δεν έχει καμία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της υπόκειται στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μπαρνιέ: Η ΕΕ δεν θα θυσιάσει το μέλλον της για μια εμπορική συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα θυσιάσει ποτέ το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit συμφωνία, με τίμημα υποχωρήσεις που θα έπλητταν την ενιαία αγορά της, προειδοποίησε σήμερα επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την μελλοντική εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

“Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για μία στιγμή του παρόντος. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας σημαίνει προϋποθέσεις”, έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση συνόδου των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τονίζοντας ότι υπάρχει “απόλυτη ενότητα” των 27 απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέρκελ και Μακρόν: Να μην τεθεί το θέμα του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον Μπόρις Τζόνσον να βρεθεί τετ-α-τετ μαζί τους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά και κρατήσουν μια κοινή στάση στηρίζοντας την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξάλλου είχε επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο και Γάλλο πρόεδρο προτού προσκαλέσει τον Τζόνσον στις Βρυξέλλες, όπου κατέληξαν σε μια στρατηγική για να περιορίσουν τις επαφές του Βρετανού πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες.

Κι αυτό γιατί είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Τζόνσον να παρακάμψει την Κομισιόν και θα επιχειρήσει τη σύναψη επιμέρους συμφωνιών είτε με τη Γερμανία είτε με τη Γαλλία.

Ο κίνδυνος που ενέχει ωστόσο, αυτή η στρατηγική είναι ο Τζόνσον, εφόσον δεν σημειωθεί καμία πρόοδος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και την προοπτική σύναψης μιας εμπορικής συμφωνίας, κάτι που θεωρείται οικονομική καταστροφή και για τις δύο πλευρές, αλλά που γίνεται ολοένα και πιο πιθανό.

“Παράθυρο” για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και το 2021

Την Τρίτη, πάντως, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι συνομιλίες για την εγκαθίδρυση της μελλοντικής σχέσης που θα έχει το μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το τέλος του έτους, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

“Εάν αυτή η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, τότε θα βρεθούμε σε μια κατάσταση χωρίς συμφωνία. Αυτό δεν αποκλείει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από την πλευρά μας και δεν αποκλείει ότι μπορούμε να τις συνεχίσουμε στη βάση της εντολής που μας έχει δοθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν.