Με βούλευμα ξεμπλοκάρει η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση Novartis

Του Παναγιώτη Στάθη

Ξεμπλόκαρε η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση Novartis, μετά την έκδοση του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που έλυσε το νομικό θέμα αν μπορεί η όχι η εισαγγελέας να υποβάλλει ερωτήματα στους μάρτυρες.

Το Συμβούλιο με οριακή  πλειοψηφία (3-2) αποφάσισε ότι η εισαγγελέας Βασιλική  Θεοδώρου στον στάδιο των καταθέσεων των μαρτύρων, δεν  έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η ανάκριση αφορά την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τις καταγγελίες περί  “σκευωρίας” στην υπόθεση.

Ξεμπλοκάρει

Το βούλευμα πάντως ξεμπλοκάρει τη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων που είχε ανασταλεί  μέχρι την έκδοση του.

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή (11 π.μ.) θα προσέλθει να καταθέσει πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά προσήλθε και κατέθεσε ο κ.  Βενιζέλος την 6η Νοεμβρίου 2020, αλλά ανέκυψε το ζήτημα αν έχει ή όχι δικαίωμα η Βασιλική Θεοδώρου να υποβάλλει ερωτήσεις και διακόπηκε η κατάθεσή του.

Ακολουθεί, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 (11 π.μ.) η κατάθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή  του Κινήματος Αλλαγής  Ανδρέα Λοβέρδου.

Νομικές αντιδράσεις

Πάντως η δικαστική απόφαση δέχεται νομικά πυρά από  ποινικολόγους που θεωρούν πως  με το βούλευμα  καθίσταται η εισαγγελέας διακοσμητικό στοιχείο στην κορυφαία αυτή διαδικασία της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Παράλληλα, οι ίδιοι ποινικολόγοι τόνισαν ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ως προς τον τρόπο σύνθεσής του, έτσι ώστε να συμμετέχουν  δικαστές (μόνο) από τον  Άρειο Πάγο και καθηγητές των Νομικών Σχολών που διδάσκουν Ποινικό Δίκαιο. Και ανάφεραν σαν παράδειγμα την σύνθεσή του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου  στο οποίο συμμετέχουν (και) Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι των Νομικών Σχολών.

Υπενθυμίζεται, ότι όταν είχε ανακύψει το εν λόγω ζήτημα η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου Βασιλική  Θεοδώρου είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο εισαγγελεύς σύμφωνα και με το Ποινικό Κώδικα, έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.