Πολιορκεί τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Η ισχυρή άνοδος που καταγράφουν επιλεγμένοι τίτλοι προσφέρει πολύτιμες στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει διαθέσεις να πολιορκήσει εκ νέου τα επίπεδα των 790 μονάδων, χωρίς να ανακόψει τις διορθώσεις τίτλων, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι απαραίτητες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,80% στις 791,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 70 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.897,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,93% στις 488,69 μονάδες.

Πολιορκεί τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο

Μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η νευρικότητα της επόμενης ημέρας, χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις, είναι εμφανής στο ταμπλό, με πολλές κινήσεις να προκαλούν τριγμούς σε επιλεγμένους τίτλους. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι ο Γενικός Δείκτης να έχει διαγράψει ένα τόξο διακύμανσης από τις 780 έως τις 794 μονάδες, με τη μεταβλητότητα να είναι έντονη.

Το στοίχημα της αγοράς, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές είναι η αγορά να διαχειριστεί τα υψηλά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, χωρίς να χάσει τα κεκτημένα και χωρίς να επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο βελτιώθηκε. Και μπορεί μέχρι τώρα να είχε ακολουθηθεί το μοτίβο της εσωτερικής διόρθωσης, εντούτοις η αγορά θα πρέπει να κάνει μία “στάση” ώστε να προσελκύσει και τα ετεροχρονισμένα κεφάλαια που θα δώσουν νέα ώθηση. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να “αποφορτιστεί” η αγορά τεχνικά, χωρίς να χαθεί το momentum και η βελτιωμένη ψυχολογία των αγοραστών.

Την ίδια ώρα, μπορεί η αγορά να λειτούργησε το τελευταίο διάστημα προεξοφλητικά για την πορεία της οικονομίας το 2021, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις εκτιμήσεις για τη “ζημιά” του δεύτερου lockdown. Όπως μάλιστα εκτιμά η Axia, η ύφεση στο δ’ τρίμηνο θα είναι βαθιά και μάλιστα βαθύτερη από αυτήν του β’ τριμήνου. Σε αυτή την εξίσωση, όμως, θα πρέπει η αγορά να συνυπολογίσει ότι κυβέρνηση “τρέχει” έναν νέο γύρο μέτρων στήριξης για την οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ του 2019), o οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί στα 4,8 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ), ανάλογα με τη διάρκεια του lockdown.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η ΕΧΑΕ και η Λάμδα σημειώνουν άλμα άνω του 5%, με τις Eurobank, Πειραιώς και Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη άνω του 3%. Στο +2,95% είναι η Aegean και στο +2,78% η Εθνική, άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο, ενώ η ΕΥΔΑΠ κερδίζει 0,29%.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ χάνει 3,13%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Titan, Coca Cola και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.