Κορωνοϊός- Ιταλία: Ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο φως στη Βενετία (pics)

Χωρίς τουρίστες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Βενετία αποφάσισε εντούτοις να φωτίσει με εντυπωσιακό τρόπο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύο από τα διασημότερα αξιοθέατά της: την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη γέφυρα του Ριάλτο, πάνω από το Μεγάλο Κανάλι.

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου δεσπόζει η ομώνυμη Βασιλική, ο Ιταλός καλλιτέχνης Φαμπρίτσιο Πλέσι εγκατέστησε ένα μονάχα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πρόκειται για ένα έργο από τεράστιες ορθογώνιες οθόνες, που προβάλλουν εικόνες με χρυσό χρώμα, οι οποίες στήθηκαν η μία πάνω στην άλλη για να σχηματίσουν τη μορφή του παραδοσιακού έλατου. Τη νύχτα, αυτές οι οθόνες πλημμυρίζουν με χρώμα την πλατεία εκπέμποντας ένα ζεστό φως.

«Στόχος μου είναι να δώσω φως στην πόλη, που έχει ανάγκη από το φως, έχει ανάγκη τον πολιτισμό, έχει ανάγκη από νέα συναισθήματα», εξήγησε στο AFPTV ο Φαμπρίτσιο Πλέσι.

Εξαιτίας της πανδημίας, «αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από τα άλλα», σημειώνει. «Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα όπως όλοι οι άλλοι παντού στον κόσμο, όμως πιστεύω ακράδαντα στο θετικό πνεύμα», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του, απαντάει: «Εργάζομαι πολύ με τα ψηφιακά μέσα και όλα τα σύγχρονα εργαλεία, διότι πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που η εποχή του μπορεί να του διαθέσει».

Εκτός της πλατείας του Αγίου Μάρκου, η γέφυρα του Ριάλτο, ένα ακόμη σύμβολο της πόλης των Δόγηδων, έχει κι εκείνη φωτιστεί εντυπωσιακά για την περίοδο των εορτών.

Μόλις πέσει το σκοτάδι, προβάλλονται εικόνες στις καμάρες της, σαν άγγελοι αλλά και εικόνες του εμβλήματος της πόλης, του διάσημου χρυσού λέοντα. Οι εικόνες αντικατοπτρίζονται στα νερά του Μεγάλου Καναλιού, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μαγική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ