Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις σε Τουρκία: Σε ποιες 2 κατευθύνσεις θα πιέσει η Αθήνα

Βέβαιη η εφαρμογή κυρώσεων εναντίων της Άγκυρας ως απόφαση της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, η «ήπια» εκδοχή κάνει λόγο για επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του Όρους Ρέις, κάτι το οποίο για να συμβεί, απαιτείται διαφορετική νομική βάση από αυτή για τις κυρώσεις όσον αφορά γεωτρήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμά πως δεν θα είναι δύσκολη η εύρεση της εν λόγω νομικής βάσης.

Επιπλέον, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς θα είναι να εγγραφεί στα συμπεράσματα εντολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία θα αφορά στην περαιτέρω προετοιμασία του ευρύτερου καταλόγου με πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Άγκυρα σε αυτή τη φάση.

Βέβαιο είναι παράλληλα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το ζήτημα του πανευρωπαικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Όσον αφορά την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τότε, θα υπάρξουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ κι άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες με πιθανές τηλεφωνικές επικοινωνίες του κου Μητσοτάκη με άλλους ηγέτες.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός προχθές συνομίλησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν ενώ δεδομένου του ότι η Γερμανία είναι η προεδρεύουσα χώρα του συμβουλίου δεν αποκλείεται ο κός Μητσοτάκης να επικοινωνήσει και με την κα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα πιέσει προς δύο κατευθύνσεις, δηλαδή προς την επιβολή κυρώσεων και προς το εμπάργκο όπλων- θέμα που ήδη ο κος Μητσοτάκης έθεσε και στη Σύνοδο του Νοεμβρίου και σχετίζεται έντονα με την στάση της Γερμανίας και ειδικότερα τα επιθετικά υποβρύχια που πρόκειται να δώσει στην Τουρκία.

Το παραπάνω μάλιστα φαίνεται να αποτελεί «όπλο» της Αθήνας για την Σύνοδο Κορυφής και τις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ ηγετών.

Πηγή: skai.gr