Σχολεία: Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των μονάδων -Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι πιθανές ημερομηνίες

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ειδικούς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Οπως επιβεβαιώθηκε, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να μην ανοίξουν άμεσα οι σχολικές μονάδες -ούτε τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, όπως είχε συζητηθεί αρχικά.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των θανάτων και των διασωληνωμένων, παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το ζήτημα των σχολείων θα τεθεί ξανά επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα να υπάρχουν πιο ενθαρρυντικά δεδομένα από το «μέτωπο» του κορωνοϊού.

Πέτσας: Προβληματίζονται οι επιστήμονες για τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που νωρίτερα αποκάλυψε ότι θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, μίλησε για το θέμα των σχολείων στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Πέτσας, μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, καθώς το ιικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό. Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία συνολικά μετά τις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία ισχύει το lockdown στη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Τα δυο σενάρια για τα σχολεία -Οι πιθανές ημερομηνίες

Μετά το «όχι» των επιστημόνων στο άμεσο άνοιγμα των σχολείων, έχουν αρχίσει και πυκνώνουν τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται δυο σενάρια για τα σχολεία:

α) Η πρώτη εισήγηση, που συγκεντρώνει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες, είναι να ανοίξουν τα σχολεία -πρωτίστως Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- στις 14 Δεκεμβρίου.

β) Το δεύτερο σενάριο, που δείχνει πιο πιθανό, «βλέπει» άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, έχει γίνει και εισήγηση για άνοιγμα των σχολείων πριν τα Φώτα και, συγκεκριμένα, για τις 4 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν αποκλειστικά με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών και πως μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε και να αποκλειστεί.