Βρετανία-Εμβολιασμοί: “Πυρετός” προετοιμασιών – Ποιοί θα λάβουν με τις πρώτες 800.000 δόσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι στη Βρετανία η προετοιμασία για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και η εκστρατεία ενημέρωσης ώστε οι πολίτες να προσέλθουν για να εμβολιαστούν όταν τους ζητηθεί.

Οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που εγκρίθηκε χθες από τη βρετανική αρμόδια υγειονομική αρχή θα βρίσκονται έως και το Σαββατοκύριακο στα 50 νοσοκομεία ανά τη χώρα που είναι εφοδιασμένα με τους ψυχρούς καταψύκτες που απαιτούνται για τη συντήρηση του σκευάσματος.

Σε μια ανατροπή της σειράς προτεραιότητας των πολιτών που θα λάβουν το εμβόλιο, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής θα κληθούν πρώτοι σε αυτά τα 50 νοσοκομεία για να εμβολιαστούν.

Οι φιλοξενούμενοι στους οίκους ευγηρίας, που θεωρητικά έχουν την απόλυτη προτεραιότητα στη σχετική κυβερνητική λίστα, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να βρεθεί ασφαλής τρόπος μετακίνησης των εμβολίων στα γηροκομεία.

Σε δεύτερη φάση οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε περίπου χίλια τοπικά κέντρα από τους γενικούς γιατρούς που βρίσκονται σε κάθε περιοχή.

Πιθανότατα στις αρχές του νέου στους θα ενεργοποιηθούν τα τουλάχιστον επτά μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών που στήνονται σε όλη τη χώρα, σε γήπεδα και εκθεσιακούς χώρους. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν μάλιστα χθες άσκηση εξομοίωσης συνθηκών μαζικού εμβολιασμού στο γήπεδο της Μπρίστολ Σίτυ στην ομώνυμη πόλη της δυτικής Αγγλίας.

Στην ίδια φάση αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός πολιτών και σε φαρμακεία.

Μέχρι τότε πιστεύεται ότι θα έχει αρχίσει και η χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που έχει λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης.

Η πρώτη φάση του εμβολιασμού, μέχρι περίπου το τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνει εννέα κατηγορίες προτεραιότητας ως προς τους πολίτες και καλύπτει τους πλέον ευπαθείς και τους άνω των 50 ετών.

Από το πρωί, εξάλλου, ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι ο πιο συμπαθής εκπρόσωπος των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, πραγματοποιεί σειρά ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών για το εμβόλιο της Pfizer.

Διαβεβαιώνει για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του και μεταξύ άλλων έχει πει ότι ίσως το εμβόλιο να χρειάζεται να χορηγείται ανά τακτά διαστήματα, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης, καθώς δεν είναι ακόμα διαπιστωμένη η διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει.

Σχολίασε ότι επίσης δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί με βεβαιότητα πότε οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Τόνισε δε ότι συστήνεται στις έγκυες γυναίκες να μην κάνουν το εμβόλιο όχι επειδή υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά επειδή δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι σε αυτή την περίπτωση το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Σημείωσε, τέλος, απευθυνόμενος στους αρνητές των εμβολίων ή σε όσους ανησυχούν, ότι ο ίδιος θα συστήσει στην ηλικιωμένη μητέρα του να κάνει το εμβόλιο δίχως δισταγμό