Lockdown: Από Δευτέρα οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και η δήλωση Μητσοτάκη

Η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα, με μόνη εξαίρεση τη λειτουργία των εποχιακών καταστημάτων από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις όμως για το χρονοδιάγραμμα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά, καθώς και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα, αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς δε φαίνεται αυτή την εβδομάδα να επέρχεται σημαντική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και το ΕΣΥ ακόμη “στενάζει”.

Αυτό αποκάλυψε στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνιστώντας υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα για ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους επιμέρους κλάδους. Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 7 Δεκεμβρίου, άρα το πιθανότερο είναι να επιτραπεί η λειτουργία τους με αυστηρούς πάντα όρους από τις 14 Δεκεμβρίου. Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ερωτηθείς από το News 24/7 εάν ο ορίζοντας για τη λειτουργία των μπαρ είναι ο Ιούλιος οπότε αναμενεται να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, απέφυγε να απαντήσει με χρονοδιάγραμμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση θα στηρίζει τους κλάδους και τους εργαζόμενους που πλήττονται.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν αύριο Παρασκευή να λάμβανε τις οριστικές αποφάσεις για ένα μερικό άνοιγμα, βασικά για το λιανεμπόριο,τις οποίες θα ανακοίνωνε με δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό όμως το σχέδιο βασιζόταν στην εκτίμηση ότι ουσιαστική μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης θα ήταν εμφανής από σήμερα και εξάλλου υπήρχε ήδη και η σκέψη για αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ φαίνεται πως δεν αναμένεται αύριο κάποια εντυπωσιακή επιδημιολογική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου θέλουν να καθυστερήσουν τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για τα Χριστούγεννα, όσο δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να έχουν στη διάθεση τους όσο πιο “φρέσκα” επιδημιολογικά στοιχεία.

“Πάμε πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δουμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση”, τόνισε εξάλλου ο κ. Πέτσας.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, επομένως θα έχει ενδιαφέρον τι μήνυμα θα στειλει ο πρωθυπουργός σε αυτό, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το υπουργικό συγκαλείται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα επειδή υπάρχει πλούσιο νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο.

Ανοιχτό να μπορεί να μπει κανείς στην Ελλάδα μόνο με εμβόλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει από τους πρώτους και δημόσια το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προκειμένου να πείσει διά του παραδείγματος τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ανέφερε ότι θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης, καθώς άλλωστε αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η ΕΕ για το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο. Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στο θέμα των εγκρίσεων από την Κομισιόν.

Ο κ.Πέτσας ερωτηθείς σχετικά, άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται εμβολιασμός για να εισέλθει κανείς στη χώρα. Είπε ειδικότερα ότι έχει ξεκινήσει μία σχετική συζήτηση και πως το θέμα θα εξετασθεί, αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην πειθώ μέσω παραδείγματος και μέσω ενημερωτικής εκστρατείας.

Χαρακτηρισε την απόφαση του ΣτΕ για τη νομιμότητα της διαγραφής παιδιών αντιεμβολιαστών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, “επιβοηθητική ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να αφήσουν στην άκρη την επιστήμη και να υποκύψουν σε θεωρίες συνωμοσίας” και πρόσθεσε: “Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά ακούμε όλες τις συζητήσεις”, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και όσον αφορά στον εμβολιασμό των μαθητών.