Αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19

H Βρετανία ενέκρινε χθες, πρώτη από τα δυτικά κράτη, το καινοτόμο εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer/BioNTech. Η εξέλιξη άνοιξε τον δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα. Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς, στους υπερήλικες, στους τροφίμους οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων για χρονίως πάσχοντες, καθώς και στα μέλη άλλων, ιδιαιτέρως ευπαθών, ομάδων. Ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, μετά την αναγγελία της έγκρισης του σκευάσματος από τους βρετανικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της COVID-19», ενώ ο επικεφαλής της BioNTech Oυγκούρ Σαχίν αναφέρθηκε στην «αρχή του τέλους της πανδημίας».

Παρότι η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση του εμβολίου πραγματοποιήθηκε βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου, ο αντίστοιχος φορέας της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ε.Ε. για την έγκριση εμβολίων κατά της COVID-19 είναι ασφαλέστερες. Εγκριση στο νέο εμβόλιο αναμένεται να εκδοθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για συστηματική τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν ικανές δόσεις εμβολίων τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, ώστε να αποτραπεί μια βραχυπρόθεσμη έξαρση της πανδημίας. Η γερμανική BioNTech, πάντως, σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί μελέτες για να διαπιστώσει αν το ενέσιμο σκεύασμα προστατεύει από τη λοίμωξη από κορωνοϊό και όχι μόνο έναντι της ιογενούς πνευμονίας που αυτή προκαλεί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ανησυχία προκάλεσε η χθεσινή προειδοποίηση της Interpol προς τις 194 χώρες-μέλη της, με την οποία απευθύνει έκκληση για προετοιμασία έναντι δράσεων του οργανωμένου εγκλήματος, που θα βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια. «Η πανδημία έχει ήδη δώσει ευκαιρίες για επιθετική και καιροσκοπική εγκληματική δραστηριότητα άνευ προηγουμένου», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι έχουν ήδη διαπιστωθεί δραστηριότητες «προώθησης, πώλησης και χορήγησης πλαστών εμβολίων».

«Είναι κρίσιμης σημασίας η θωράκιση της ασφάλειας της διανομής των εμβολίων και ο εντοπισμός παράνομων διευθύνσεων στο Διαδίκτυο που πωλούν πλαστά προϊόντα, εμβόλια και τεστ, τα οποία συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των θυμάτων των εγκληματικών οργανώσεων».

Τέλος, το αμερικανικό Κέντρο Λοιμωδών Νόσων (CDC) μείωσε τη σύσταση για καραντίνα σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, από 14 ημέρες, που ήταν έως σήμερα, σε δέκα ή επτά, εφόσον δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα και έχει εξασφαλιστεί αρνητικό τεστ, αντίστοιχα. Κριτήριο για την απόφαση ήταν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες τήρησης μιας συντομότερης καραντίνας.