Αντιδράσεις από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας περί Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Την οξύτατη αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ) έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση, το οποίο ζητεί από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (σε προσωπικό και εξοπλισμό) για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ωστόσο, αυτοί οι όροι είναι έξω από τη φύση των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης 1, που προσφέρουν άτυπη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. «Οι σπουδαστές μάς επιλέγουν διότι βρίσκουν αμέσως δουλειά, ακόμη και όταν δεν έχουν ένα “φανταχτερό” πτυχίο να τους στηρίζει. Η αγορά εργασίας προστρέχει σε εμάς είτε για να εκπαιδεύσει στελέχη της είτε για να προσλάβει νέα στελέχη. Ο παραγωγικός ιστός επί 70 χρόνια στηριζόταν στα ΕΕΣ (Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών) και από την ίδρυση των ΚΔΒΜ 1 σε αυτά (τα διαχωρίζω από τα ΚΔΒΜ 2, διότι αυτά μπορούν και παίρνουν επιδοτούμενα προγράμματα, μόνο λόγω κάποιων κτιριακών διαφορών, και έχουν γίνει ουσιαστικά ΚΕΚ).

Τα ΚΔΒΜ 1 εντάσσονται σε αυτή την ομάδα επιχειρήσεων διότι κατά πλειονότητα βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών για να εξυπηρετούν κυρίως τους εργαζόμενους σπουδαστές τους, που δεν έχουν την πολυτέλεια να σπαταλήσουν ούτε δεκάρα από τα χρήματά τους, ούτε λεπτό από τον χρόνο τους. Αυτή η επιλογή τούς στερεί την ευκαιρία για μεγαλύτερα κτίρια και επίσης αυξάνει το κόστος διατήρησής τους, που είναι σημαντικό στον ισολογισμό των παροχών τους. Εξάλλου δεν τα χρειάζονται, γιατί οι τάξεις τους είναι μικρές και με μικρό αριθμό σπουδαστών, σε ιδανικές για τις μέρες μας συνθήκες εκπαίδευσης. Δεν ζητούν επιδοτήσεις και έχουν συνηθίσει να επιβιώνουν από τους ευχαριστημένους πελάτες τους», παρατηρεί στην «Κ» η πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Α. Βουγιούκα, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο θα πλήξουν τον χαρακτήρα των Κέντρων.

«Καμπανάκι»

«Μέσα στο DNA των Κέντρων είναι το κίνητρο της αποδοτικότητάς τους και της καινοτομίας, είναι η καλή δουλειά και η αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση των πελατών τους. Αυτό είναι στο DNA, αυτό και η δύναμή τους», προσθέτει η κ. Βουγιούκα, η οποία ζητεί η ηγεσία του υπουργείου να κάνει διάλογο με την ΠΕΚΕΜ, αλλιώς θα κλείσουν 800 Κέντρα με πάνω από 4.000 εργαζομένους.