Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι προσπαθούν μονομερώς να επιβάλουν τη μαξιμαλιστική τους ατζέντα

Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κακοποιείται συχνά, με πιο πρόσφατο, το παράδειγμα της αναχαίτισης ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου από τη στρατιωτική επιχείρηση “Ειρήνη” του μπλοκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Πρόσφατα η επιχείρηση Ειρήνη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κατά της Τουρκίας. Η επιχείρηση στις 22 Νοεμβρίου έδωσε την εντολή επιβίβασης σε ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο χωρίς την προκαταρκτική συγκατάθεσή μας. Αυτό ήταν μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας στις 2 Δεκεμβρίου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ του TRT.

“Μερικοί παράγοντες της περιοχής την αποσταθεροποιούν ενεργά. Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διακοπή αυτών των πρωτοβουλιών”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν μονομερώς να επιβάλουν τη μαξιμαλιστική τους ατζέντα, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το πρωταρχικό ζήτημα της Τουρκίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής Κύπρου και της Τουρκίας.

“Βλέπουμε συχνά πώς γίνεται κατάχρηση της αλληλεγγύης της ΕΕ για την υποστήριξη της εθνικιστικής ατζέντας αυτών των μελών”, δήλωσε.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. “Γι’ αυτό ζητήσαμε μια Περιφερειακή Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων”, πρόσθεσε.

Πέτρος Κράνιας