Την παραίτηση του Προέδρου του ΕΣΡ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την άρση της εμπιστοσύνης του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Αθανάσιο Κουτρομάνο, διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατηγορώντας τον για αδράνεια και  απροθυμία παρέμβασης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με στόχο την εξασφάλιση της πολυφωνίας.

Κατ’ ουσίαν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο αίτημα που είχε υποβάλλει ξανά προ εξαμήνου για παραίτηση του κ. Κουτρομάνου, υπό το σκεπτικό ότι η επιλογή του είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2016 με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμπεριλαμβανομένης της θετικής γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ο Κουτρομάνος ενημερώνει τα μέλη της για τα πεπραγμένα της Αρχής, η Αναστασία Γκαρά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι βουλευτές του κόμματος επανήλθαν στις αιχμές περί τηλεοπτικού αποκλεισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι από τις εκλογές του Ιουνίου του 2019 η ΝΔ δεν έχει απλώς μεγαλύτερη προβολή ως πρώτο κόμμα αλλά σχεδόν αποκλειστική, καταλαμβάνοντας αθροιστικά στα 4 από τα 6 κανάλια το 70% του χρόνου.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό το στοιχείο όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για «συντριπτική μονομέρεια και για σιωπητήριο» στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στη ρητορική περί εντατικοποίησης αυτής της μονομέρειας με αφορμή την πανδημία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «την τρέφει και την επιβραβεύει», επιχειρώντας με τις λεγόμενες λίστες Πέτσα στα ΜΜΕ και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις «εξαγορά ή πελατειακή σχέση εξάρτησης».

Την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο του ΕΣΡ ανακοίνωσε ότι αίρει και η Ελληνική Λύση, μετά τους μύδρους που έχει εξαπολύσει κατά καιρούς εναντίον του κ. Κουτρομάνου ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σημειώνεται πάντως ότι ο διορισμός του κ. Κουτρομάνου πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, γι’ αυτό και ουδείς ζήτησε την αντικατάστασή του και δεν προέβη σε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία πλην του αιτήματος της παραίτησης.

Η παρουσία του Προέδρου του ΕΣΡ στην Επιτροπή επανέφερε στο προσκήνιο και τη σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Σοφία Βούλτεψη και Παύλος Πολάκης, αντάλλαξαν πυρά για το περιβόητο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και τη μελέτη περί κατάλληλου αριθμού αδειών. «Θα ξαναέρθει η Φλωρεντία θα δείτε», σχολίασε ο κ. Πολάκης, προκαλώντας σχόλια γαλάζιων στελεχών περί απειλής come back στη λογική ΣΥΡΙΖΑ για 4 τηλεοπτικές άδειες και επιχείρηση ελέγχου των ΜΜΕ, καθώς και το καυστικό σχόλιο του Δημήτρη Μαρκόπουλου (ΝΔ)«γυρνά πλευρό θα κρυώσεις».

Πηγή: skai.gr