Πτωτικά η Wall μετά τα χθεσινά ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στη δεύτερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (και τρίτη της εβδομάδας), με την αγορά να κάνει ένα “διάλειμμα” μετά το χθεσινό δυναμικό ξεκίνημα του μήνα που οδήγησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ του S&P 500 και Nasdaq.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones “χάνει” 71 μονάδες ή 0,24% και κινείται στις 29.752 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,21% στις 3.654 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 0,63% στις 12.277 μονάδες.

Η αμερικανική αγορά κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ράλι τις προηγούμενες εβδομάδες, σκαρφαλώνοντας χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα βοηθήσουν να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του πλανήτη επιδόθηκαν σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου τους τελευταίους μήνες για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων,  με τους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Η Pfizer πήρε εξάλλου σήμερα το πράσινο φως στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή του στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά άλλαξε σήμερα μετά την απόρριψη από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, της διακομματικής πρότασης για ένα πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις εδώ και μήνες διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης.

Την επενδυτική διάθεση επιβάρυναν έτι περαιτέρω τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ADP Research Institute έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 307.000 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο, επιβραδύνοντας από την αύξηση των προηγούμενων μηνών.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 475.000 θέσεις εργασίας.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 404.000 θέσεις, μέγεθος ανοδικά αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση για 365.000 θέσεις εργασίας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί αργότερα στην έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα, γνωστή και ως Beige Book.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Salesforce.com υποχωρεί πάνω από 5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας χθες ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Slack Technologies έναντι 27,7 δισ. δολαρίων.