Άδωνις Γεωργιάδης: Συνεργασία με ΠΙΣ για τιμή στις “συνοδές υπηρεσίες” των τεστ κορονοϊού

Τον φόβο ότι η διατίμηση θα οδηγήσει σε λιγότερα τεστ εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας την τροπολογία για πλαφόν στην τιμή των τεστ του κορονοϊού στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα έχει συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για να δυο το θέμα τιμολόγησης των ‘συνοδών υπηρεσιών” όπως είπε των τεστ κορονοϊού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας την τροπολογίατόνισε ότι το μοριακό τεστ αυτό καθεαυτό” θα τιμολογηθεί στα 40 ευρώ, ενώ το rapid στα 10 ευρώ.

“Το μέτρο είναι ακραίο και έκτακτο αλλά ακραίες και έκτακτες είναι και συνθήκες” τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. “Πιστεύω στην ελεύθερη αγορά, και όχι στην διατίμηση που μπορεί να οδηγήσει όπως λένε και οι γιατροί σε λιγότερα τεστ. Βλέπω όμως ότι η αγορά δυστυχώς δεν λειτούργησε στον τομέα αυτό. Ούτε αργήσαμε ούτε τίποτα, σε μάσκες και αντισηπτικά μια χαρά λειτούργησε η αγορά” τόνισε απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Μάριος Κάτσης – ΣΥΡΙΖΑ) για τις τιμές των τεστ.

“Ξεχνάμε τι γινόταν με τις μάσκες και τα αντισηπτικά;” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. “Σήμερα και στα δύο αυτά είδη οι τιμές είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεν συνέβη δυστυχώς το ότι με τα τεστ. Πέρασα από το υπουργείο Υγείας, γνωρίζω τις παθογένειες αλλά δεν είναι τις παρούσης. Εκεί παρεμβαίνουμε με το μέτρο της διατίμησης”.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριος Κάτσης παρουσιάζοντας συνοπτικά την πρόταση του Συριζα για το θέμα ζήτησε μηδενική συμμετοχή στα τεστ, ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους με επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια, υποχρεωτική δήλωση όλων των τεστ στον ΕΟΔΥ (μοριακών και rapid) , όχι clawback. “Η διατίμηση στα τεστ θα έπρεπε να είχε γίνει πολλούς μήνες πριν” τόνισε ο κ. Κάτσης.

Μ. Νταλιάνη