Τουρκία: Προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου, σχεδιάζει να κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού, όπως πιστεύουν εδώ στην Τουρκία, για να αποδείξει πως η χώρα του μπαίνει σε «ευρωπαϊκή πορεία», στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάζουν για να συζητήσουν τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Ερντογάν θα κάνει ένα διάγγελμα όπου θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ατομικές ελευθερίες και στην ελευθερία της έκφρασης. Ανάμεσα στις αλλαγές τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι η τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας από τα δικαστήρια της χώρας, καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλές παρεκκλίσεις, η μείωση των προφυλακίσεων και άλλα πολλά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακοινωθεί ή δεν είχαν εφαρμοστεί.

Βασικός στόχος της Αγκυρας θεωρείται η αποφυγή κυρώσεων, καθώς αξιωματούχοι πιστεύουν πως θα εκλείψουν οι λόγοι της σκληρής στάσης που ενδέχεται να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι έναντι της Τουρκίας, αφού ισχυρίζονται πως η χώρα τους «αλλάζει».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μετά ενάμιση συνεχή μήνα δραστηριοτήτων σε μια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο, το «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αττάλειας. «Το “Ορούτς Ρέις” ολοκλήρωσε τις έρευνες που είχε ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου, συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 10.955 τετρ. χιλιομέτρων και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως όλες αυτές οι κινήσεις της Αγκυρας είναι αποτέλεσμα της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, όπως και της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, το εμπορικό έλλειμμα της γειτονικής χώρας κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 αυξήθηκε 76,2% και έφτασε τα 40,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ολοι συμφωνούν πως η Τουρκία χρειάζεται άμεσες επενδύσεις από τις χώρες της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα και αναφέρει πως «η γειτονική μας χώρα με πεισματικό τρόπο αποφεύγει τις συνομιλίες. Ψάχνει λύσεις σε άλλα μέρη, με άλλες λογικές. Ενώ τους έχουμε πει πως δεν θα βρουν λύση. Ομως επιμένουν και κάνουν λάθος. Ομως μπορούμε να συνομιλήσουμε στο πλαίσιο των ΜΟΕ ή στις διερευνητικές επαφές και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως «έρχονται και μας λένε “εσείς αυξήσατε την ένταση, προκαλέσατε, παραβιάσατε το διεθνές δίκαιο” και συνεχίζουν να κρατούν αυτόν τον ρυθμό. Αυτό δεν έχει καμία διέξοδο. Ο δικός μας δρόμος είναι ο ορθός και υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας».

Εντονη ενόχληση
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα», η οποία ξεκίνησε χθες, και το υπουργείο Αμυνας αναφέρει πως «έχει προστεθεί άλλη μια άσκηση από τις χώρες που έχουν συνασπιστεί εναντίον της Τουρκίας, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ελληνοκύπριοι και η Γαλλία, και από τον Αύγουστο πραγματοποιούν διαδοχικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση. Αυτή η άσκηση δείχνει για άλλη μια φορά ποιοι επιθυμούν την ένταση και αποφεύγουν τον διάλογο και δεν επιθυμούν την ειρήνη».