Στην Αθήνα η υψηλότερη απόδοση παγκοσμίως για τον Νοέμβριο

Με κέρδη 29,4% ο Νοέμβριος του 2020 αποτελεί και επίσημα τον καλύτερο μήνα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως άλλωστε είχαν προβλέψει και οι αναλυτές. Ωστόσο το Χ.Α. έσπασε και άλλο ένα ρεκόρ, καθώς σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς τον μήνα που μόλις πέρασε, κατά τον οποίο η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 6,7 τρισ. δολάρια. Ο Νοέμβριος επίσης υπήρξε ο πιο κερδοφόρος ιστορικά για πολλές μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, όπως της Ισπανίας (+26%), της Ιταλίας (+24% ) και της Γαλλίας (+21,5%).

Επιπλέον, ήταν ο καλύτερος μήνας από το 1987 για τον Dow Jones, ο οποίος παρά τα επίπεδα ρεκόρ που άγγιξε, κατέγραψε λιγότερο από τα μισά κέρδη του Χ.Α., ενώ ανάλογα κέρδη είχε και ο S&P που παρουσίασε τον καλύτερο Νοέμβριο στην ιστορία του. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα πως το trade που ονομάζεται «Ελλάδα» έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο, με τους επενδυτές οι οποίοι απείχαν για χρόνια να… ξαναεπισκέπτονται τη λεωφόρο Αθηνών, ποντάροντας στην ισχυρή ανάκαμψη που θα έχει η Ελλάδα η οποία ήταν από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από το σοκ της πανδημίας, κυρίως λόγω του τουρισμού.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 736,92 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,04% και εκτόξευση τζίρου λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI στα 209,16 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές μηνιαίες αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 29,4%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 50,1 δισ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 9,5 δισ. ευρώ σε τέσσερις εβδομάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με ημερήσια πτώση 0,01% στις 1.753,54 μονάδες, ενώ σε επίπεδα μήνα σημείωσε άνοδο 31,9% και η μεσαία κεφαλαιοποίηση μετά το -1,39% χθες, έκλεισε τον Νοέμβριο στο +19%.

Ο τραπεζικός δείκτης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του μήνα, με τις αποδόσεις των επιμέρους μετοχών να αποτελούν από τις υψηλότερες διεθνώς. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 400,49 μονάδες (-0,09% χθες), ενώ από τις αρχές του μήνα κατέγραψε άλμα της τάξεως του 69,6%. Η Eurobank σημείωσε μηνιαία κέρδη 72%, η Τράπεζα Πειραιώς 71%, η Εθνική Τράπεζα 69% και η Alpha Bank 66,7%. Πλέον, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ορατότητα για τον κλάδο, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας φαίνεται διαχειρίσιμος, σβήνοντας έτσι τις όποιες ανησυχίες για κεφαλαιακό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα ισχυρά «stories» του Γενικού Δείκτη τον Νοέμβριο τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, και οι Attica Bank (67,4%), Aegean (65,5%), MIG (+63,6%), ΔΕΗ (+45%) Autohellas (+44,5%), Motor Oil (+37%), ΟΠΑΠ (+35,5%) και EXAE (+31,4%).

Ουσιαστικά έχουμε μία αγορά να θυμίζει άλλες εποχές και να έχει καθαρά χαρακτηριστικά bull market, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αν και επισημαίνει πως η ζώνη των 750-770 μονάδων θέλει την απαραίτητη προσοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει καμία αλλαγή στην τάση.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως αν και το μεσομακροπρόθεσμο σκηνικό έχει βελτιωθεί σημαντικά, λόγω των εξελίξεων με τα εμβόλια, οι προκλήσεις παραμένουν και αυτές εντοπίζονται στις πληγές που θα αφήσει η πανδημία και οι οποίες δεν έχουν φανεί ακόμη (π.χ. νέα NPEs, κατάσταση στην αγορά εργασίας κ.ά.).