Σουδάν: Νόμος απαγορεύει τις κλειτοριδεκτομές και τους παιδικούς γάμους – Τα ανθρώπινα δικαιώματα νίκησαν

Απαγορεύεται στο εξής, βάσει νόμου, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και οι παιδικοί γάμοι στο Σουδάν, σύμφωνα με πληροφορίες του Βρετανικού Guardian.

Ο νόμος κατά της κλειτοριδεκτομής εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες και προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια για τους παραβάτες και οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει εντολή να ενημερώσουν όλες τις τοπικές κοινότητες για την ψήφιση του νέου νόμου.

«Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Εζελντίν Ελ Σεΐχ.

Κομβικός θα είναι, επίσης, και ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών σε αυτό το εγχείρημα για να τερματιστούν οι βάναυσες πρακτικές προς το γυναικείο φύλο.

Στοιχεία του ΟΗΕ αποκαλύπτουν πως το 87% των γυναικών, μεταξύ των πέντε έως 14 ετών, στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους.

Οριστικό τέλος δόθηκε και στους παιδικούς γάμους, ενώ υποχρεωτικά η χώρα του Σουδάν θα πρέπει να υιοθετήσει όλα τα άρθρα του αφρικανικού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το υπουργικό συμβούλιο.