Εθνικό σχέδιο για τις αναδασώσεις παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ενα σχέδιο αναδασώσεων δεκαετούς διάρκειας παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αναδασωθούν σταδιακά μισό εκατομμύριο στρέμματα που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμιστεί. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές όπου δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση, αλλά και στις περιαστικές περιοχές, όπως το Μάτι και η Κινέτα. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε πέντε φάσεις.

Οσον αφορά το πρώτο στάδιο, ο εντοπισμός και η ιεράρχηση των περιοχών που θα αναδασωθούν έχει ήδη ολοκληρωθεί βάσει μελέτης του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Στη συνέχεια, εντός του έτους θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου.

Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (μη κυβερνητικές οργανώσεις, μαθητές κ.λπ.) καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατόπιν θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών και έπειτα θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις, από το 2021 έως το 2026. Το πρόγραμμα έχει προταθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση με 310 εκατ. ευρώ.

Το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων ολοκληρώνεται με την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού έως το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκατεστημένων αναδασώσεων.