Αίτημα για χρήση του εμβολίου από τη Moderna

Πλησιάζει με ταχύτητα η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών κατά της COVID-19. Χθες η αμερικανική Moderna Inc. κατέθεσε τα απαραίτητα στοιχεία, για το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε, στους ελεγκτικούς φορείς ΗΠΑ, Ευρώπης και Βρετανίας, ζητώντας τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του. Η οριστική ανάλυσή τους δείχνει πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94% και ότι μπορεί να αποτρέψει ολοκληρωτικά, κατά 100%, τις βαριές περιπτώσεις COVID-19. Επίσης, κανείς από τους εμβολιασθέντες δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες.

Ο επιφανής λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, προετοίμασε τους Αμερικανούς για πιθανό «τσουνάμι νέων λοιμώξεων» τις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών. «Ακόμα και τώρα», υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, «όσοι επιστρέφουν σπίτια τους, μετά τη γιορτή, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας φορώντας μάσκες, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης». Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής lockdown στην Αγγλία, όπου διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων κατά 30%, ιδίως σε περιοχές που αντιμετώπιζαν οξύτατο πρόβλημα. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι «δεν είναι ακόμα η ώρα για να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Στο μάτι του κυκλώνα, αντιθέτως, βρίσκεται η Τουρκία, όπου ο κορωνοϊός μαίνεται ανεξέλεγκτος. Την Κυριακή οι θάνατοι από την COVID-19 κατέρριψαν ρεκόρ για έβδομη συνεχή ημέρα, με 185 νεκρούς κατά το τελευταίο 24ωρο. Το δεύτερο πανδημικό κύμα συνεχίζεται στην Τουρκία παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Χθες το βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στην κυκλοφορία και μερικό lockdown, προκειμένου να ελαττωθεί η διασπορά του ιού. Ειδικότερα, οι πολίτες δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ. τις καθημερινές, ενώ πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύουν το Σαββατοκύριακο, αφού δεν θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μεταξύ 9 μ.μ. της Παρασκευής μέχρι τις 5 π.μ. της Δευτέρας.

Τέλος, στα πρόθυρα κρίσης βρίσκεται η ισπανική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών χιλιάδων πολιτών να συνωστίζονται στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους και να δουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα που ανάψαν την Κυριακή. Οπως τόνισε η Σίλβια Καλζόν, υπουργός Εσωτερικών για τον τομέα της Υγείας, καλώντας τους Ισπανούς να επιδείξουν κοινή λογική και υπευθυνότητα, «αν αγαπάμε τα Χριστούγεννα, ας βεβαιωθούμε ότι θα είμαστε όλοι εδώ για τα επόμενα».