Πτωτικές τάσεις για Dow και S&P 500 δείχνουν τα futures, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα ρεκόρ του Νοεμβρίου

Πτωτικές τάσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street δείχνουν τα futures, με τον Dow Jones ωστόσο να βαδίζει – ακόμη και αν καταγράψει απώλειες σήμερα – για τον καλύτερο μήνα του από το 1987.

Στο ταμπλό, τα futures του βιομηχανικού Dow καταγράφουν πτώση 132 μονάδων ή 0,44% με εκείνα του ευρύτερου S&P 500 να υποχωρούν κατά 8,12 μονάδες ή 0,22%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κερδίζουν 17 μονάδες ή 0,14%.

Η πτωτική τάση των futures ενισχύθηκε μετά τη μετάδοση από το πρακτορείο Reuters της πληροφορίας ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ των ΗΠΑ εξετάζει την πιθανότητα να θέσει στη “μαύρη λίστα” την βασική κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών (chips) SMIC, καθώς και την εθνική κινεζική παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια πεδία CNOOC. Η κίνηση θα περιορίσει την πρόσβαση Αμερικανικών επενδυτών στις συγκεκριμένες εταιρείες και αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζό Μπάιντεν.

Ωστόσο, η είδηση ότι η Moderna ανακοίνωσε τελικά στοιχεία των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιό της κατά της Covid-19, με αποτελεσματικότητα άνω του 94% και ότι εντός της ημέρας θα υποβάλει αίτηση έκτακτης έγκρισής του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ μείωσε τις απώλειες των δεικτών.

Μέχρι στιγμής, για τον Νοέμβριο, ο Dow έχει καταγράψει άνοδο 12,9%, την μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1987, με τους S&P 500 και Nasdaq να κερδίζουν 11,3% και 11,9% αντίστοιχα, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος μέσα στο 2020 έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες, έχει ηγηθεί των κερδών με 33,8%, μέσα στον Νοέμβριο, ενώ εκείνοι των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των βιομηχανικών παγίων αγαθών και των πρώτων υλών έχουν όλοι τους κερδίσει τουλάχιστον 13%.

Η αγορά έρχεται από μία εβδομάδα που σημαδεύτηκε από ρεκόρ, παρά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών,  με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, περιοριζόμενος στη συνέχεια κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν εξάλλου την Παρασκευή σε ιστορικά υψηλά.

Οι επενδυτές, ωστόσο, συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε άνω των 266.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Ο δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, ανέφερε την Κυριακή ότι το έθνος εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο από την άποψη της πανδημίας κατά την οποία ταξιδιωτικοί και άλλοι πιο άμεσοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι.

Η Κομητεία του Λος Άντζελες, η πολυπληθέστερη στις ΗΠΑ, ήδη από την Παρασκευή επέβαλε μέτρα καραντίνας, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων.