Ιράν: Σήμερα η κηδεία του πυρηνικού επιστήμονα – Με το βλέμμα στραμμένο στη Μοσάντ οι Ιρανοί για τη δολοφονία

Φορώντας μάσκες, οι παρευρισκόμενοι στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε σήμερα στην Τεχεράνη στη μνήμη του Μοσέν Φαχριζαντέχ, είπαν το ύστατο χαίρε στον «πατέρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Η φονική ενέδρα του καθηγητή Φαχριζαντέχ στο προάστιο Αμπσάρντ της Τεχεράνης, στις 27 Νοεμβρίου, «δείχνει» ότι στήθηκε από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ που έχει ισχυρούς πυρήνες δράσης μέσα στο Ιράν.

Η κηδεία του άτυχου επιστήμονα τελέστηκε σε εξωτερικό τμήμα του υπουργείου Άμυνας του Ιράν στην Τεχεράνη, με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς, Στρατηγού Χοσεΐν Σαλάμι, του αρχηγού της Φρουράς Κουντς Στρατηγού Εσμαίλ Γκάανι, του αρχηγού πολιτικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαχεί και του υπουργού Πληροφοριών, Μαμούντ Αλαβί.
#ٹوئکر
مقتول ایرانی جوہری سائنسدان محسن فخری زادہ کی آخری رسومات
تصاویر: AFP Photo/HO/Iranian Defence Ministry#MohsenFakhrizadeh pic.twitter.com/EWO3D1iVqd

— Independent Urdu (@indyurdu) November 30, 2020

Οι παρευρισκόμενοι κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο και φορούσαν μάσκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ακούγονταν αποσπάσματα από το Κοράνι και άλλα θρησκευτικά κείμενα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν,Στρατηγός Αμίρ Χατάμι φίλησε το φέρετρο.

«Η δολοφονία του Φακριζαντέχ θα κάνει τους Ιρανούς πιο ενωμένους, πιο αποφασιστικούς», είπε, στην επικήδειο ομιλία του… «Θα συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του προβλήθηκαν απευθείας από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, οι εβραικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού υπό τον φόβο αντιποίνων από την πλευρά της Τεχεράνης.
Iran begins burial of slain top nuclear scientist Fakhrizadeh#Iran #MohsenFakhrizadeh https://t.co/SLVy2TbjYL

— Iran (@Iran) November 30, 2020

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated, άρθρο γνώμης σε σκληροπυρηνική εφημερίδα προτρέπει το Ιράν να επιτεθεί στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα εάν το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού επιστήμονα.

Αν και η εφημερίδα «Kayhan» υποστηρίζει εδώ και καιρό επιθετικά αντίποινα για όσους βάζουν στο στόχαστρο συμφέροντα του Ιράν, το χθεσινό άρθρο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας οποιαδήποτε επίθεση με τρόπο που να καταστρέφει εγκαταστάσεις «προκαλώντας επίσης σοβαρές ανθρώπινες απώλειες».

Το Ισραήλ, ύποπτο για δολοφονία ιρανικών πυρηνικών επιστημόνων κατά την τελευταία δεκαετία, δεν έχει σχολιάσει τη βίαιη δολοφονία του Μοσέν Φακριζαντέχ.

Στο μεταξύ, έκδηλη ανησυχία επικρατεί ευρύτερα σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή για ενδεχόμενο πλήγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και ειδικότερα της πανίσχυρης Επαναστατικής Φρουράς κατά ισραηλινών στόχων ανά τον πλανήτη.

Σε συναγερμό είναι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Όπως αναφέρουν μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας και ειδικών αποστολών, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλι Χαμενεί και ο πρόεδρος της χώρας Ρουχανί, ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ, ο υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί αλλά και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ταξίαρχος Χουσείν Ντενγκάν έχουν επισημάνει ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού φυσικού της χώρας.

Ο Φακριζαντέχ εδώ και μερικά χρόνια είχε στοχοποιηθεί προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμίν Νετανιάχου, ειδικά το 2018, όταν σε παρουσίαση του περίφημου φακέλου του μυστικού προγράμματος «AMAD» (δηλαδή εγγράφων του ιρανικού στρατιωτικού προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων από τα τέλη της δεκαετίας ’90 μέχρι το 2003) τον είχε προσωπικά αναφέρει ως «πρόσωπο-κλειδί».

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν Ιρανοί διπλωμάτες, μέλη της ριζοσπαστικής σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά και φιλοϊρανικοί κύκλοι σε πολλά κράτη της Μεσογείου.

Ο Μοσέν Φαχριζαντέχ ήταν ο έκτος κορυφαίος πυρηνικός φυσικός που δολοφονείται τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ήταν καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιμάμ Χουσεΐν και πρώην επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου φυσικής και πυρηνικών δραστηριοτήτων της Επαναστατικής Φρουράς.

Για την Τεχεράνη η εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠA, ως και του προτεινόμενου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζακ Σάλιβαν θεωρούνται ως κινήσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν την ένταση που υπήρχε επί προεδρίας Τραμπ, όμως η φονική ενέδρα της 27ης Νοεμβρίου ρίχνει λάδι στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ.